Toxiinfecţia alimentară un pericol estival major
Soarele, canicula şi alimentele perisabile reprezintă una dintre cele mai periculoase combinaţii în sezonul cald. Băuturile şi mâncarea alterate, alături de fructele şi legumele insuficient spălate pot provoca toxiinfecţii alimentare ale căror simptome se fac simţite la câteva ore de la consum.
Cele mai periculoase alimente asociate cu apariţia unor afecţiuni digestive, în special pe timpul verii, sunt carnea, mezelurile, ouăle, lactatele. Sub acţiunea arşiţei şi a umezelii specifice acestui sezon, se creează mediul perfect pentru înmulţirea unor microorganisme periculoase, precum bacterii, virusuri, paraziţi.
Prin ingestie, germenii pătrund în organism, iar la câteva ore încep să apară primele simptome de toxiinfecţie alimentară.
Toxiinfecţia alimentară este, aşadar, o afecţiune cauzată de consumul de alimente şi băuturi contaminate.
Simptome şi cauze:
Simptomele includ, în primul rând, diareea – acesta fiind primul semn de intoxicaţie, apoi pot să mai apară crampe abdominale, greaţă, vărsături, febră.
Cel mai adesea, toxiinfecţia este cauzată de Salmonella, Staphylococcus aureus, Toxoplasma gondii şi Listerioza.
Cum vă feriţi de toxiinfecţia alimentară
- Spălaţi-vă întotdeauna pe mâini cu apă şi săpun când folosiţi toaleta şi când mâncaţi.
- Nu consumaţi alimente din surse nesigure, restaurante care nu vă inspiră încredere, tarabe sau de pe marginea drumului.
- Nu consumaţi alimente perisabile pe care le-aţi ţinut o zi întreagă la temperaturi ridicate (pe plajă, în rucsac, etc.).
- Nu consumaţi lapte, brânză sau smântână nepasteurizate.
- Carnea trebuie să fie întotdeauna bine preparată, evitaţi carnea în sânge, mezelurile crude, biftecul dacă nu provin din surse sigure.