Diagnosticarea sclerozei multiple cu RMN

CE INSEAMNĂ RMN?
RMN inseamnă rezonantă magnetică nucleară, fiind una dintre cele mai avansate tehnici imagistice neirandiante (nu iradiază corpul) şi neinvazive (nu necesită o intervenţie în interiorul corpului) care permite vizualizarea unor imagini detaliate ale tuturor regiunilor anatomice şi ale organelor, considerată de multe ori mai eficientă decât tomografia computerizată.
RMN este o tehnică nedureroasă care are avantajul de a evita folosirea razelor X, expunerea la radiaţii şi nu comportă efecte secundare.
Această tehnică utilizează un câmp magnetic puternic, unde radio şi un computer pentru a produce imagini ale structurilor corpului. Scanerul pentru Rezonanţa Magnetică Nucleară (RMN) este un tub înconjurat de un magnet de dimensiuni apreciabile de formă circulară.

SCLEROZA MULTIPLĂ
Este o afecţiune cronică a sistemului nervos central, principala reţea de nervi care transportă informaţiile transmise de organele corpului către creier, de-a lungul coloanei vertebrale.
Atunci când axonii (principalele linii de transmisie ale sistemului nervos) sunt afectaţi, apare scleroza multiplă, în urma distrugerii graduale a ţesutului care protejează fibrele nervoase, numit mielină.
În general, scleroza multiplă este recurent-remisiva, cu simptome care se acutizează şi se temperează succesiv. Mai există şi alte tipuri de scleroză multiplă secundar-progresivă, primar-progresivă şi progresiva-recidivanta.
Scleroză multiplă este o boală dizabilitanta, momentan incurabilă. Oamenii de ştiinţă fac eforturi constante de a dezvolta noi variante de tratament care să dea o speranţă de vindecare persoanelor afectate de această afecţiune cronică.

RMN ŞI SCLEROZA MULTIPLĂ
Imaginile oferă informaţii despre activitatea bolii prin accentuarea ariilor din bariera hematoencefalică ce indică inflamaţia. Această barieră este un strat de celule în jurul vaselor de sânge din creier şi din măduva spinării şi previne trecerea substanţelor din sânge în sistemul nervos central. Ariile inflamate apar ca fiind leziuni active ceea ce inseamnă că sunt leziuni noi sau s-au mărit.
Majoritatea medicilor recomandă realizarea unui RMN pentru confirmarea existenţei leziunilor, şi astfel, confirmarea prezenţei sclerozei multiple.
Imagistica prin rezonantă magnetică nu poate fi folosită ca predictor pentru evoluţia bolii (apariţia leziunilor marchează mai degrabă prezenţa bolii şi mai puţin dizabilitatea care va apărea ulterior), deşi uneori este utilizată pentru a se observa dacă un anumit tratament este eficient. Acest din urmă fapt, va conduce la dezvoltarea utilizării RMN şi în perioada de tratament a bolii nu numai în cea de diagnostic. Medicii recomandă realilzarea RMN-ului la momente diferite, dar în mod uzual, în general,
Imagistica prin rezonantă magnetică este capabilă să detecteze leziuni focale ale substanţei albe , dar nu este atât de performantă în detectarea leziunilor din substanţa cenuşie.

Leziunile din substanţa albă pot fi observate atât pe imaginile ponderate T2 (ca hiperintensităti) cât şi pe cele T1 (ca hipointensităti). De obicei cele mai multe leziuni sunt observate în imaginile ponderate T2. Leziunile din SM apar ca părti în care semnalul este foarte puternic, predominant în substanţa albă cerebrală sau în măduva spinării, în secvenţa T2. Aceste diferenţe între vizibilitatea leziunilor se consideră a reflecta diferenţele la nivelul specificitătii patologice. Imaginile ponderate T1 arată şi anumite „găuri negre” care se consideră că indică deteriorări permanente.Diferenţierea dintre leziunile acute inflamatorii de cele neinflamatorii se realizează prin folosirea unei substanţe de contrast, această substantă (gadolinium) marchează regiunile unde bariera hematoencefalică este compromisă.

Cel mai recent ghid de diagnostic din scleroza multiplă, criteriile Mcdonald revizuite, permite diagnosticarea SM după un singur eveniment clinic, în care există suficiente leziuni la nivel cerebral sau al măduvei spinării, vizibile cu ajutorul imagisticii, creşterea numărului leziunilor fiind demonstrată prin scanarea cu ajutorul RMN, după terminarea evenimentului clinic (la trei luni).

TESTE UTILIZATE PENTRU DIAGNOSTICUL SCLEROZEI MULTIPLE
Rezonanţa magnetică nucleară (RMN) a creierului şi a măduvei spinării: trebuie efectuate pentru a se confirma diagnosticul şi pentru a-l ajută pe medic să decidă ce tratament este cel mai bun; mai mult de 90% din persoanele cu scleroză multiplă au un rezultat anormal la RMN; la persoanele diagnosticate deja cu scleroză multiplă, RMN-ul este de asemenea util pentru a se evalua progresia bolii (RMN-ul şi examinarea neurologică pot fi de folos în formularea unui prognostic după primul episod de simptome: ce persoane vor face în viitor scleroză multiplă).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.