Să mâncăm sănătos

Se cunoaște faptul că făina integrală fără conservanţi râncezește în scurt timp. Am avut de ales între a face o făină unde să adaug conservanţi și să aibă un termen de valabilitate de 6-8 luni sau să o las așa cum a ieșit ea din moară cu pietre, să o ambalez și să trimit săptamânal către magazinele din ţară cu care am contract. Am ales ultima versiune și termenul de valabilitate maxim este de 60 de zile .

Făina integrală se obţine prin măcinarea în totalitate a grâului la moara BIO PATEC.

Cuvântul întreg face parte din toate componentele grâului (tărâţă, germeni și endosperm). Avantajul major al unei mori cu pietre este că făina la măcinare nu depășește temperatura mediului unde se află amplasată și astfel se pastrează toate calitătile nutritive. Alt avantaj este că făina nu este maturată. Maturarea este specifică făinii albe măcinate industrial, cu valţuri, unde grâul se umectează înainte de procesare, iar produsul finit trebuie lăsat o perioadă să se usuce și să inceapă un proces de oxidare care produce o crestere a acidităţii și o albire a făinii. De multe ori, această maturare este accelerată prin utilizarea unor compusi chimici. Făina măcinată la moara cu pietre nu trebuie lasată la maturat. Din contră, în această făina proaspat măcinată se regăsesc toate elementele vii ale bobului de grâu, iar acestea incep procesul de oxidare imediat după ce bobul a fost măcinat. De aceea, este recomandată utilizarea acesteia cât mai curând după măcinare. Folosind făina integrală, aluatul va fi într-adevăr mai puţin crescut faţă de făina albă, dar asta nu se datorează lipsei de maturare, ci cantităţii de fibre ce se regăsesc în măcinișul integral, dar și lipsei aditivilor și enzimelor ce „îmbogăţesc” făina albă pe care o putem găsi în magazine și care fac pâinea să crească atat de bine.Grâul este cultivat în condiţii ecologice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.