Cariile

Caria dentara este fenomenul de alterare a țesuturilor dentare determinat de agenții patogeni prezenți în placa bacteriană de pe suprafața dinților.

Altfel spus caria dentara este o boala a dinților, cauzata de microorganismele plăcii bacteriene, ce distrug treptat țesuturile dure ale dintelui afectat, determinând astfel apariția unei cavități. 

Inițial, cariile nu prezintă simptomatologie, însă medicul stomatolog, în urma examenului clinic și radiologic, poate depista prezența leziunilor carioase.

Pe măsură ce caria ajunge la dentină, sensibilitatea dentară se instalează, în special la contactul cu băuturile și alimentele dulci, fierbinți sau acidulate.

Cu cât stratul de dentină nealterată dintre camera pulpară și procesul carios se micsorează cu atât se accentuează reacția dureroasă la alimente sau băuturi calde sau reci, acidulate sau dulci. În acest stadiu, vizita la medicul stomatolog reprezintă o urgență.

Tratamentul cariilor dentare este ales funcţie de gradul de evoluţie a leziunii dentare. 
Cariile incipiente, necavitare, pot fi tratate prin fluorurizarea smalțului afectat. Este oprită astfel, din evoluție, degradarea țesutului dentar.

În cazul cariilor cavitare, se va îndepărta țesutul alterat (exereza dentinei și smalțului), iar cavitatea obținută, în urma acestui procedeu, va fi tratată prin obturație dentară.

Cazurile mai grave de leziuni carioase, cu evoluţie rapidă şi deteriorare profundă, necesită, de cele mai multe ori, tratament de canal, care înseamnă îndepărtarea nervului şi sigilarea canalului, urmată de acoperirea dintelui cu o coroană dentară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.