Mituri despre somnambulism

Multi copii au somnabulism intre 6 si 12 ani. Se crede ca trecerea de la somn la starea de veghe necesita o anumita maturizare a creierului. La unii copii creierul poate avea dificultati in a face aceasta tranzitie. De multe ori problema dispare dupa pubertate. Dar somnambulismul poate persista la varsta adulta, in aproape 25% din cazuri. “

Ideea ca un om este partial treaz si partial adormit este ceva care trebuie sa fie luate in considerare in conceptualizarea somnambulismului?
Da. Exista semne ca, chiar si la subiectii normali, creierul nu adoarme dintr-o data. Somnul poate sa apara intr-o maniera localizata.

La copii si adolescenti amnezia este mai frecventa, probabil din motive neurofiziologice. La adulti, o proportie mare isi aminteste uneori ceea ce a facut in timpul episoadelor de somnambulism.

Exista o conceptie gresita ca somnambulii fac lucruri fara sa stie de ce. Cu toate acestea, exista multi somnambuli care isi amintesc ce au facut si pot sa explice motivele actiunilor. Aproximativ 45% din somnabuli sunt din punct de vedere clinic somnolenti in timpul zilei. Somnambulii mai tineri sunt capabili sa ascunda mai usor somnolenta. Comparativ cu subiectii din grupul de control, ei au avut insa rezultate mai slabe la testele de vigilenta si daca li se ofera posibilitatea de a dormi, adorm mai repede decat subiectii normali. “

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.