Vergeturile

Ele sunt rezultatul unui proces de desirare si rupere a fibrelor de colagen din derm, stratul de sustinere si rezistenta al pielii. In prima faza sunt rosii violacei, pentru ca fibrele rupte sunt inflamate si inca incearca sa se auto-repare, apoi devin albe sidefii, stabile, atunci cand procesul s-a incheiat. La inceputul evolutiei lor, vergeturile se agraveaza mai usor, dar pe de alta parte, se si trateaza mai usor, deoarece fibrele de colagen au inca potential de regenerare.

Apar in proportie mai mare sau mai mica, depinzand de gradul de tractiune exercitat asupra pielii de catre sarcina, crestere sau actiuni mecanice. In conditii patologice apar in bolile endocrine in care sunt produsi in exces hormoni steroizi. Este de remarcat ca aplicarea pe piele pe termen lung de corticosteroizi (numiti si dermatocorticoizi), pentru alte boli dermatologice, poate duce la aparitia vergeturilor pe acele zone, uneori ireversibila.

In producerea vergeturilor mai au un rol important ereditatea, tonusul pielii determinat de starea generala de sanatate, hidratarea si intr-o masura mai mica, dieta pe care o urmati.

Hidratarea este importanta, o piele hidratata este mai elastica si are o capacitate mai mare de regenerare. In ceea ce priveste dieta, sunt indicate alimente bogate in proteine (oua, lactate), zinc, vitamina A si C (morcovi, citrice etc).

Folosirea de creme emoliente ar trebui sa fie o rutina indispensabila in timpul sarcinii si chiar al cresterii (adolescenta); acestea nu pot preveni in totalitate vergeturile, dar cresc tonusul si elasticitatea cutanate. Studiile arata ca in sarcina produsele pe baza de unt de cacao, de shea, ulei de cocos sau de germeni de grau sunt utile in mentinerea aspectului si sanatatii pielii.

Cand observati ca apar vergeturi, este imperios necesar sa consultati cat mai repede un medic dermatolog. Daca acesta ia in discutie o ipoteza hormonala, va cere un set de investigatii complexe sau se va consulta cu un medic endocrinolog.

Tratament

Vergeturile rosii tratate corect si in timp util se pot sterge aproape complet. Tratamentele laser au imbunatatit, in ultimii ani in mod semnificativ, prognosticul vergeturilor; adaugarea unor asocieri de vitamine creste de obicei procentul de reusita.

Vergeturile albe, stabile, vechi au un procent mic de ameliorare, depinzand de timpul scurs de la stabilizare (varsta vergeturii), localizare, calitatea tegumentului, cauza care le-a generat (problema hormonala sau distensia pielii). De aceea acestea necesita tratamente mai invazive (implicit mai riscante), mai lungi si mai costisitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.