E vremea pentru picnic şi grătar!

profesor Daniela Borda și profesor Anca Ioana Nicolau 

E vremea vacanței și momentul potrivit pentru ca familia și prietenii să împartă bucuria unei mese copioase sau a unei  gustări în aer liber. Însă, plăcerea de a sta la masă cu familia și prietenii nu ar trebui să fie umbrită de probleme de sănătate.  

Care sunt problemele de care trebuie să ținem cont? 

Organizarea unui astfel de mini-eveniment, trebuie să ia în calcul următoarele aspecte:  

– bacteriile periculoase cresc foarte repede în alimentele sensibile (carne, pește, ouă, lactate, fructe tăiate, legume fierte), atunci când sunt păstrate  în intervalul de temperatură 6-60°C; 

– alimentele pot fi ușor contaminate cu microorganisme periculoase dacă sunt lăsate în contact direct cu praful, insectele, animalele sau rozătoarele; 

– este probabil să ne confruntăm cu lipsa apei potabile sau cu accesul limitat la aceasta resursă, ceea ce duce la imposibilitatea spălării fructelor și legumelor proaspete dar și a veselei, tacâmurilor și a mâinilor. 

Care sunt modalitățile de prevenire a îmbolnăvirilor 

Ambalaţi alimentele şi transportaţi-le în condiţii care să nu permită dezvoltarea microorganismelor.   ● Folosiţi în acest scop genţi termoizolante în care introduceţi pastile de răcire sau lăzi frigorifice. ● Ambalaţi carnea în aşa fel încât sucul pe care-l eliberează să nu se scurgă peste alte alimente. ● Pachetele de carne le puteţi introduce în stare congelată pentru a se menţine mai mult timp la temperatură scăzută. ● Folosiţi genţi separate pentru băuturi şi alimente. ● Evitaţi deschiderea frecventă a a genţilor.  ● Spălaţi de acasă fructele şi legumele şi ambalaţi-le după ce le-aţi şters de apă. 

Spălaţi-vă pe mâini! ● Luaţi cu dumneavoastră cel puţin un bidon de apă de 5 L pentru a vă putea spăla pe mâini şi atunci când nu vă găsiţi în apropierea unei surse de apă. ● Spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun şi ştergeţi-vă apoi pe un prosop de hârtie. ● În cazul în care nu aveţi apă, luaţi în considerare utilizarea şerveţelelor umede sau a celor antibacteriene. 

Evitaţi contaminarea încrucişată! ● Dacă aţi marinat carnea, nu reutilizaţi marinata. ● Nu aşezaţi carnea gătită pe farfurii în care a stat carne crudă. ● Nu reutilizaţi ustensilele de gătit fără a le spăla. ● Nu atingeţi alimentele pe care urmează să le mâncaţi cu mâinile murdare.  

Gătiţi corect!  Corelaţi tipul de carne pe care-l gătiţi la grătar cu temperatura care vă asigură siguranţa.  Pentru a asigura omorârea bacteriilor patogene, temperatura internă minimă pentru carnea de vită, porc şi oaie trebuie să fie 63°C, pentru carnea tocată, indiferent de provenienţa ei, 71°C, iar pentru carnea de pasăre 74°C.  Carnea gătită pe grătar are tendinţa de a se îmbruna mai rapid la exterior, de aceea e bine să folosiţi un termometru pentru a fi siguri că a fost atinsă temperatura internă minimă de siguranţă. 

Păstraţi resturile de alimente la rece! ● Resturile de mâncare lăsate la temperatura ambientală mai mult de 2 ore nu mai sunt sigure pentru consum. ● Când e foarte cald afară (mai mult de 32°C), această durată se reduce la o oră. ● Păstraţi resturile de alimente în genţi frigorifice sau genţi termoizolante în care aţi introdus şi pastile de răcire. ● Dacă aveţi dubii asupra a cât de sigure sunt resturile de alimente, mai bine le aruncaţi decât să vă puneţi sănătatea în pericol. Dacă reîncălziţi friptură, cârnaţi, hot dogs sau hamburgeri, reîncălziţi până când temperature internă atinge 74°C. 

Proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020 (grant nr. 727580), în care Facultatea de Ştiinţa și Ingineria Alimentelor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este parteneră. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.