Colesterol ridicat
Colesterolul este o grăsime pe care corpul nostru o folosește pentru a funcționa normal. Joacă un rol major în formarea membranei celulare, a celor trei hormoni principali, a acizilor biliari și a vitaminei D. Iar alaturi de fosfolipide și trigliceride, este o lipidă care se găsește în sânge. Însă nu circulă liberă prin sânge, ci transportată de către o proteină – lipoproteina. Acest tip de proteină poate avea densitate scăzută (low density cholesterol – LDL, adică colesterolul rău) ceea ce înseamnă că avem o combinație de grăsimi multe cu proteină puțină, sau poate avea densitatea ridicată (high density cholesterol – HDL, adică colesterolul bun), ceea ce înseamnă suficientă proteină pentru eliminarea colesterolului rău din sânge.
Ce e de făcut?
Un stil de viață echilibrat în care nutriția conștientă, mișcarea și odihna să devină lege.
Includerea în dietă a:
- fructelor și legumelor crude, pentru conținutul lor de fibre
- uleiurilor presate la rece – de măsline, de in, de cânepă, de rapiță
- nucilor și semințelor de tot felul: nuci, migdale, nuci de Macadamia, nuci braziliene, nuci pecan, semințe de floarea-soarelui și de dovleac, semințe de in, semințe de cânepă
- peștelui pescuit
- avocado
- leguminoaselor și boabelor (fasole, mazăre, linte, năut)
Renunțarea la alcool și dulciuri rafinate și înlocuirea lor cu fructe crude.