De ce lipsesc medicamentele din farmacii?

În ultimii ani sectorul farmaceutic din România s-a confruntat cu discontinuități și chiar cu lipsa totală a unor medicamente. Cei mai afectați au fost pacienții, care au fost nevoiți să depună eforturi pentru a-și procura medicamentele, să facă mai multe drumuri la medici pentru ajustarea tratamentului sau chiar să accepte schimbarea tratamentului. Nu de puține ori se întâmplă ca pacientul să lase rețeta la farmacie în vederea procurării medicamentelor. Pentru farmaciști, discountinuitățile apărute reprezintă un factor de stres major și presupune eforturi deosebite în aprovizionare, precum plasarea unor “comenzi justificate” (adică pe baza rețetei) și informarea autorităților (Agenția Națională a Medicamentului) cu privire la fiecare caz nerezolvat. De multe ori, pacientul nu cunoaște faptul că există impedimente reale în aprovizionarea cu medicamente și consideră că tratamentul său depinde de bunăvoința farmacistului.

Deși autoritățile statului român cunosc această realitate și au încercat să diminueze aceste discontinuități prin implementarea unui sistem de raportare în timp real a stocurilor din toate farmaciile și de la distribuitorii autorizați, a unor obligații în sarcina producătorilor și distribuitorilor de a menține stocuri suficiente de medicamente, cu informări și raportări ale ANMDMR (Agenția Națională a Medicamentului) către Ministerul Sănătății cu privire la evoluția stocurilor în România, totuși, parcă niciodată farmaciștii și pacienții nu s-au confruntat cu mai mari dificultăți ca anul acesta.

Iată, mai jos câteva din cauzele acestei situații:

  • La nivel mondial există discontinuități și crize ale medicamentelor, care “și la ei” s-au accentuat în ultima perioadă. Există motive care țin atât de modul de formare a prețului, unele medicamente devenind nerentabile economic pentru a fi produse; sunt situații în care producătorul de substanță activă întâmpină el însuși probleme de producție, modificare de linii de fabricație, pierderea sau reînnoirea unor autorizații etc. Acest fenomen, pe cât de necunoscut în rândul publicului larg, pe atât de important este în ziua de astăzi pentru că eficientizarea producției într-o lume globalizată de multe ori înseamnă că la nivel mondial pentru fiecare substanță activă există doar câțiva producători și când ceva se întâmplă la unul din ei toată producția și distribuția este perturbată.
  • România are cele mai mici prețuri din UE ceea ce înseamnă că atunci când un producător are o cantitate limitată va prefera să o livreze în țările care îi oferă un preț mai bun. Mai mult, o parte din medicamentele care ajung pe teritoriul național, la “prețuri românești”, sunt apoi reexportate în țări din UE la prețuri mai bune. Fenomenul, deși poate fi considerat imoral, este perfect legal și chiar încurajat de țări precum Germania sau Marea Britanie, unde distribuitorii sunt încurajați să cumpere din comerțul paralel pentru a deconta sume mai mici din asigurările sociale.
  • Asociațiile producătorilor de medicamente sesizează criza de medicamente din România și afirmă că în ultimii 4 ani 2000 de medicamente au fost retrase de pe piață, un număr important fiind medicamente originale, fără alternativă terapeutică și pun acest efect pe seama politicilor de sănătate imprevizibile, menținerii prețurilor în România la cel mai scăzut nivel din UE și taxa clawback, adică o suprataxare a comerțului cu medicamentele decontate de casele de sănătate.
  • Alte cauze care au dus la acutizarea crizei anul acesta au fost:
    •  Brexitul – mai multe companii farmaceutice și-au schimbat sediul social și a fost necesară o etapă de formalități stufoasă.
    • Serializarea medicamentelor – directivă europeană care îi obligă pe producători să înscrie fiecare medicament atât fizic, prin inscripționarea unui cod de bare unic, cât și electronic, într-o bază de date europeană, iar pe farmaciști să scaneze și să scoată din baza de date europeană fiecare medicament eliberat către cetățeni pentru a asigura în permanență siguranța împotriva contrafacerilor.

Ce e de făcut? Sfaturi pentru pacienți:

  • Informați-vă la farmacie dacă medicamentele dumneavoastră prezintă risc de discontinuitate. Dacă da, atunci asigurați-vă că aveți cantități suficiente, pentru a putea aștepta câteva zile până la câteva săptămâni. Noi, farmaciștii, dăm zilnic comenzi și avem în vedere întotdeauna rețetele dumneavoastră, dar nu depinde de noi dacă le vom primi în timp util sau dacă nu le vom primi deloc. Și noi suntem la rândul nostru pacienți sau aparținători pentru membrii familiilor noastre și ne confruntăm de multe ori cu aceleași dificultăți.
  • Dacă medicamentul dumneavoastră nu se mai găsește, discutați cu farmacistul ce produse bioechivalente există (aceeași substanță, aceeași concentrație, producător diferit) și vi le poate aduce.
  • În cazul în care nici medicamente bioechivalente nu sunt disponibile, farmacistul vă va îndruma către medic pentru modificarea tratamentului.
  • Încercați să vă procurați medicamentele lună de lună de la aceeași farmacie, deoarece consumul anterior reprezintă o prioritate în calcularea și lansarea comenzilor pentru fiecare farmacie și mai ales în cazul medicamentelor deficitare.

Și niciodată nu uitați că sănătatea este nu doar un dar cu care am dori toți să ne naștem, dar și o responsabilitate pe care fiecare dintre noi trebuie să ne-o asumăm.  

Farm. Simona Marin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.