Rață imperială cu fructe de sezon

Ingrediente

  • 1 raţă tânără de cca. 2 kg
  • 1 ceapă medie
  • pătrunjel verde tocat
  • 1,2 kg cartofi cruzi
  • 2 linguri de ulei
  • 2 gutui frumoase
  • zeama de la o lămâie
  • 2 linguri rase de zahăr
  • 30 g unt
  • 2 fâşii subţiri de coajă de portocală
  • 1 baton de scorţişoară
  • 50 ml coniac de calitate
  • sucul de la o portocală
  • 1-2 linguri dulceaţă de coacăze negre sau afine
  • 2 linguri fulgi de migdale

Preparare
Pe scurt: am preparat o umplutură clasică din ficăţel, inimă şi pipotă sotate cu ceapă.Am umplut spaţiul dintre piele şi carne, în special în zona pieptului. Am despicat raţa pe spate şi am aplatizat-o ca să se rumenească pe toată suprafaţa acoperită cu piele. Am asezonat-o cu sare, piper şi boia dulce. Am copt raţa 45 de minute (în prima fază) iar apoi am adăugat şi cartofii în tavă. Am continuat coacerea alte 50-60 de minute până ce cartofii au fost copţi şi raţa s-a rumenit frumos.
Între timp m-am ocupat de garnitura de gutui caramelizate. Am preparat un caramel (zahăr ars) cu unt în care am sotat gutuile tăiate în cuburi. Am stins totul cu cognac şi cu suc de portocală proaspăt stors. Am adăugat şi puţină coajă de portocală, precum şi un baton de scorţişoară. Am fiert garnitura cam 20 de minute, până ce s-au înmuiat gutuile. La final am pus două linguri de dulceaţă de coacăze negre şi o mână de fulgi crocanţi de migdale.
Iată cât de uşor se poate prepara o raţă imperială cu fructe şi coniac! Perfectă pentru o masă festivă de Sărbători.


Oana Igrețiu – blogger culinar, colaborator proiect selgroscautapasiunea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.