RECOMANDARI PENTRU CARDIACI IN SEZONUL RECE…

“Iarna a sosit in zori
La fereastra ne-a pus flori.
A sosit cu gerul ei
Cu zapada si polei”…

Din pacate iarna vine cu temperaturi scazute si cu mai putine ore de soare. Petrecem mult mai putin timp in aer liber, facem mai putina miscare, stam mai multe ore in fata televizorului si avem tendinta de a manca mai mult si mai consistent. Toate acestea ne pot afecta insa starea de sanatate.
Datorita frigului, vasele de sange din organism se contracta (vasoconstrictie) pentru a limita pierderile de caldura, mentinand astfel constanta temperatura organismului. In urma acestui proces de adaptare, pacientii cardiaci si nu numai acestia, pot avea cresteri ale tensiunii arteriale si ale pulsului ceea ce duce la o ingreunare a activitatii cardiace. Astfel in sezonul rece creste numarul persoanelor care fac infarct miocardic si accident vascular cerebral. Pacientii cu angina pectorala fac mai frecvent crize anginoase motiv pentru care le recomandam sa evite iesitul din casa in primele ore ale diminetii cand temperaturile sunt scazute. Acestia trebuie sa aiba la ei mereu nitroglicerina pe care sa o utilizeze sub lingual la aparitia durerii in piept. Toate acestea nu tebuie sa conduca la o izolare a pacientilor cu boli cardiace cronice in casa pana la venirea primaverii, ci la o adaptare cu atentie a iesirilor la frig. Un cardiac nu tebuie sa iasa brusc de la caldura din casa la frigul de afara, ci treptat pentru a permite organismului sa se adapteze. Trebuie sa evite expunerea prelungita la temperaturi sub zero grade, eforturile fizice efectuate in frig, imbracamintea greoaie si mersul pe teren alunecos pentru ca toate acestea solicita un efort mai mare din partea inimii.

Alimentatia bogata in grasimi si dulciuri, excesul de sare, lipsa de miscare si consumul de alcool de regula mai mare in perioada sarbatorilor de iarna contribuie la decompensarea afectiunilor cardiace cronice, dar si la diagnosticarea de cazuri noi. In cazul multor pacienti valorile colesterolului cresc in timpul iernii. Numarul pacientilor internati in sectiile de cardiologie si neurologie este intotodeauna in crestere in aceasta perioada. De aceea recomandam cardiacilor sa faca o vizita medicului de familie sau medicului cardiolog pentru a primi recomandarile medicale corespunzatoare sezonului de iarna. Tratamentul pentru afectiunile cronice nu se intrerupe in perioada sarbatorilor pentru ca bolile nu au sarbatori.
Din punct de vedere nutritional, perioada sarbatorilor de iarna inseamna in majoritatea cazurilor si supraalimentatie, aportul caloric zilnic depasind nevoile energetic individuale. Supraalimentatia caracteristica acestor zile poate determina stari de oboseala, indigestii, balonari, chiar stari de rau general. La diabetici, la cei cu boli cardiace cronice (hipertensiune arteriala, angina pectorala, infarct miocardic, insuficienta cardiaca) pot sa apara exacerbari al simptomelor care pot merge pana la nevoie de spitalizare. Supraalimentatia devine si mai periculoasa cand survine dupa o perioada de repaus alimentar (cum e postul care precede Craciunul). Postul reprezinta un bun prilej de a oferi organismului o alimentatie sanatoasa, fara grasimi saturate (de origine animala), bogata in nutrienti si fibre alimentare oferite de legume, fructe, seminte si cereale integrale. E foarte important ca dupa perioada de post sa nu trecem brusc la mese copioase. Putem preveni aceste neplaceri si sa ne bucuram de produsele traditionale consumandu-le cu moderatie si facand miscare. Nu uitati de excesul de sare din aceasta perioada. Bucataria romaneasca de sarbatori aduce pe mesele romanilor o multitudine de bucate excesiv de sarate (sa nu uitam de savuroasele muraturi). Cardiacii sunt foarte vulnerabili la excesul de sare. Tensiunea arteriala poate creste pana la valori alarmante (cu risc de accident vascular cerebral). Si pacientii cu insuficienta cardiaca se decompenseaza rapid datorita excesului de sare acuzand edeme (picioare umflate) si dispnee (lipsa de aer) mergand pana la situatii grave care necesita spitalizari de urgenta.
In aceasta perioada multe persoane se expun la frig (inclusiv persoanele care participa la evenimente organizate in aer liber). Le recomandam sa se imbrace adecvat (nu uitati de manusi si caciula), sa se deplaseze periodic in locuri incalzite si sa se hidrateze corespunzator cu lichide calde fara continut de alcool. Prin expunerea prelungita la frig poate sa apara hipotermia, cei mai expusi fiind copii si varstnicii, dar si o anumita categorie de pacienti cu probleme de sanatate, consumatorii de alcool sau droguri. O categorie speciala de

Dr. Lucica Grigorică
Medic cardiolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.