DESPRE RISCUL CARDIOVASCULAR…

Auzim frecvent in jurul nostru ca o persoana are risc cardiovascular crescut si primeste anumite recomandari de la medic, desi aparent nu sufera de nici o boala cardiaca. Dar ce este totusi RISCUL CARDIOVASCULAR?
Riscul cardiovascular reprezinta probabilitatea unei persoane de a face o boala cardiovasculara intr-o perioada definita de timp. Riscul cardiovascular este determinat de toti factorii de risc cardiovascular pe care-i are persoana respectiva, acestia potentandu-si reciproc actiunea de a declansa aparitia unei afectiuni cardiovasculare aterosclerotice (angina pectorala, infarct miocardic, accident vascular cerebral, moarte subita cardiaca).
Mortalitatea cardiovasculara in Romania depaseste mortalitatea prin cancer, fiind de aproximativ trei ori mai mare! Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate in Europa! Vestea buna este ca bolile cardiovasculare pot fi prevenite!
Cum ne dam seama ca o persoana are risc cardiovascular?
Pentru a aprecia riscul cardiovascular al unei persoane sunt utilizate scoruri de risc. In Europa ghidurile de preventie a afectiunilor cardiace aterosclerotice recomanda utilizarea grilei numita SCORE. Acest scor de risc se aplica persoanelor aparent sanatoase (fara boala cardiaca) cu varsta cuprinsa intre 40 si 70 de ani. Adresa la care poate fi calculat acest scor de risc online este www.heartscore.org. Exista si o pagina romaneasca interactiva a acestei grile de scor care poate fi accesata foarte usor atat de medici cat si de pacienti (www.HeartScore.org/ro). Constantele care sunt necesare pentru calcularea riscului SCORE sunt: varsta, sexul (feminin/masculin), statusul de fumator sau nefumator, valoarea colesterolului total si a tensiunii arteriale sistolice (inainte de inceperea vreunui tratament). Pentru rafinarea estimarii riscului cardiovascular putem folosi si valoarea HDL colesterolului (colesterolul “bun”). Valoarea obtinuta este exprimata in procente si reprezinta riscul pe care-l are persoana respectiva de a deceda din cauza unei afectiuni cardiovasculare aterosclerotice (ex: infarct miocardic fatal, accident vascular cerebral fatal) in urmatorii 10 ani. O valoare mai mare de 10 % reprezinta un risc cardiovascular foarte mare. O valoare mai mica de 1 % reprezinta un risc scazut de deces prin afectiuni cardiovasculare in urmatorii 10 ani. Mentionam ca aceasta grila de scor este valabila pentru tarile cu risc cardiovascular inalt printre care se numara si Romania.
Pacientii cu risc cardiovascular mare si foarte mare necesita corectia rapida si riguroasa a tuturor factorilor de risc cardiovascular, inclusiv a valorilor grasimilor din sange prin modificarea stilului de viata si tratament medicamentos.
Cele mai recente ghiduri ale Societatii Europene de Cardiologie recomanda estimarea riscului cardiovascular la toti barbatii peste 40 de ani si la femeile peste 50 de ani sau postmenopauza. La aceste categorii de pacienti trebuie facut screening-ul factorilor de risc cardiovascular, incluzand un profil lipidic. Principalii factori de risc cardiovascular sunt: hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, dislipidemia, fumatul, obezitatea, sedentarismul. Profilul lipidic este evaluat din sangele venos si trebuie sa cuprinda colesterolul total, LDL colesterolul (colesterolul “rau”) , HDL colesterolul (colesterolul “bun”) si trigliceridele. Medicul de familie sau medicul cardiolog va decide masurile potrivite in functie de valoarea scorului calculat pe grila SCORE, de cumulul factorilor de risc cardiovascular, dar si de valoarea LDL colesterolului. Sunt situatii in care sunt suficiente masurile de modificare a stilului de viata, dar de foarte multe ori este necesara si initirea unui tratament medicamentos.
De ce LDL colesterolul devine atat de important cand vorbim despre riscul cardiovascular?
LDL colesterolul (adica colesterolul “rau”) este parte integranta a profilului lipidic si reprezinta fractiunea lipidica cea mai aterogena, adica cu rolul cel mai important in formarea placilor de aterom. Placile de aterom sunt depunerile de colesterol de la nivelul arterelor (din creier, inima, membre inferioare etc) si care in timp pot ingreuna sau chiar bloca circulatia prin aceste vase. Prin urmare pentru a avea cat mai putine evenimente cardiovasculare trebuie sa reducem cat mai mult valoarea acestui colesterol rau.
Cum tratam valorile crescute ale LDL colesterolului?
Reducerea valorilor LDL colesterolului se face printr-un stil de viata cat mai sanatos si prin tratament medicamentos. Renuntarea la alimentele grase, foarte dulci sau procesate, reducerea consumului de sare si a bauturilor carbogazoase reprezinta doar cateva dintre masurile care sunt la indemana oricui pentru ameliorarea profilului lipidic. Incurajarea consumului de peste cu continut crescut in omega 3 (somon, macrou, ton, sardine, hering, pastrav) si descurajarea consumului frecvent de carne rosie (porc, vita), renuntarea definitiva la fumat pot contribui la scaderea riscului cardiovascular. Activitatea fizica regulata scade riscul de cardiopatie ischemica, accident vascular cerebral, diabet zaharat, cancer de colon si de san contribuind la mentinerea unei calitati crescute a vietii.
In ceea ce priveste tratamentul medicamentos, acesta va fi recomandat de catre medic, cea mai eficienta clasa de medicamente care reduc valoarea LDL colesterolului fiind statinele. Este clasa de medicamente cu cele mai umeroase studii de eficienta clinica privind reducerea mortalitatii cardiovasculare si care are si cea mai indelungata perioada de prescriere dintre toate hipolipemiantele. Toleranta la statine este una foarte buna, foarte rare fiind situatiile reale in care pacientul are contraindicatie pentru aceasta clasa de medicamente.
Cat de mult trebuie sa reducem LDL colesterolul?
Datele de care dispunem in momentul de fata ne arata ca nu exista o valoare inferioara a LDL colesterolulului care sa faca rau pacientilor. Prin urmare cu cat LDL colesterolul este mai mic cu atat va fi mai bine pentru prevenirea unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral. Pentru pacientii cu risc cardiovascular scazut, LDL colesterolul trebuie sa fie mai mic de 116mg/dl. Insa pentru cei cu risc cardiovascular foarte mare tinta este mult mai ambitioasa: LDL colesterol mai mic de 55 mg/dl. In momentul in care sunt atinse aceste valori tratamentul nu se intrerupe. Reducerea dozelor de medicatie trebuie discutata cu medicul curant. Verificarea eficientei tratamentului se face in medie la 1-2 luni dupa ce pacientul a inceput medicatia.

VA DORESC MULTA SANATATE SI NU UITATI: UN PACIENT CORECT INFORMAT ESTE UN PACIENT MAI SANATOS!

Dr. Lucica Grigorică
Medic cardiolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.