8 decizii importante pentru sanatatea ta pe care e recomandat sa le iei pana in 30 de ani

La 20 de ani mentinerea starii de sanatate este o problema mai putin importanta, daca totul functioneaza normal! Mersul la doctor si efectuarea analizelor anuale, par a fi activitati demne de pensionari, insa specialistii atrag atentia ca aceasta atitudine nu face decat sa aduca deservicii starii de sanatate. Conform acestora o serie de decizi luate la 20 de ani pot avea impact imediat. Lipsa controalelor medicale sunt conform specialistilor cauza principala a infertilitatii, afectiunilor hepatice, a diabetului si a dezvoltarii altor boli cu impact negativ asupra starii de sanatate. Iata care sunt masuriile ce trebuie luate pana la 30 de ani pentru a beneficia un organism puternic si o sanatate de fier.

1. Realizeaza anual un control de rutina la medicul de familie

In cabinetul medicului de familie pot fi depistate numeroase afectiuni care evolueaza fara simptome. Vizita anuala presupune masurarea tensiunii arteriale, masurarea greutatii corporale si calcularea indecelui de masa corporala. Aceste informatii pot fi esentiale pentru mentinerea in stare optima a sanatati fizice. Discutiile cu medicul de familie pot fi instructive, intructa poti afla informati importante cu privire la anumite boli, stari sau manifestari.  Dealtfel acestia recomanda analize anuale care pot depista anumite infectii, carente de vitamine si minerale ce pot afectea pe termen lung starea de sanatate.

2. Mergi la ginecolog anual

Controlul gineclogic se impune imediat dupa incepera activitatii sexuale. Aici descoperi care sunt cele mai eficiente metode de contraceptie dar si cum poti evita infectiile cu transmitere sexuala. Mentinerea in stare buna a aparatului genital este un factor determinant pentru conceptie. Trebuie sa tii seama ca deciziile luate la 20 de ani au repercursiuni la 30 si mai tarziu. Infertilitatea este o boala greu de gestionat si de suportat, asa ca este mai bine sa iei masuri preventive care te vor feri de neplacei si te vor ajuta mai tarziu sa te bucuri de graviditate placuta si copii sanatosi.

3. Nu face plaja si nu merge la piscina in miezul zilei

Chiar si cele mai mari amatoare de soare ar trebuie sa se fereasca de radiatiile nocive din miezul zilei. Oricat de tentant este bronzul de la ora 12, trebuie evitat. Tineti seama radiatiile UV nu iarta pe nimeni, la nicio varsta.  Chiar si la 20 de ani se impune folosirea cremelor de protectie solara si respectarea orelor de plaja!  

Obiceiul de a te expune la soare in orele nepotrivite nu face bine nici aspectului pielii, care se arde, isi pierde elasticitatea si imbatraneste prematur.

4. Nu te feri de stomatolog

Sanatatea orala este importanta! Controlul periodic la stomatolog nu doar ca ajuta la mentinerea sanatatii dintilor ci are impact si asupra aspectului. Un zambet frumos, ofera incredere, ofera stare de bine si o dispozitie incantatoare. In timpul controalelor periodice medicul realizeaza operatiuni de indepartare a placii bacteriene si a tartrului, care afecteaza sanatatea si aspectul dintilor.

5. Adopta o dieta sanatoasa

Inainte 30 de ani te bucuri de un metabolism intens si arderi accelerate. Acum este insa cea mai buna perioada de a te alimenta corect! Aceasta masura este una pe termen lung si va afecta starea de functionare a organismului.  Daca nu ai facut-o deja renunta la dulciuri, la bauturi acidulate si alimente procesate. Orienteaza-te catre o dieta sanatoasa bogata in fibre, carbohidrati de calitate si proteine. Harana pe care o consumi influenteaza starea de sanatate a tuturor organelor, inclusiv a pielii, care se va pastra mai elastica si mai ferma in anii viitori.  

6. Realizeaza vaccinurile de sezon

Vaccinurile sezoniere tin formele grave de boala la distanta. Trebuie sa stii ca nu putine sunt cazurile in care o banala viroza lasa sechele pe termen lung. Pentru a evita aceste forme tot mai agresive de boala este indicat sa iti faci un obicei din a efectua vaccinurile in fiecare sezon.

7. Gaseste timp pentru miscare

Miscarea este foarte importanta la orice varsta. In copilarie ajuta la dezvoltare armonioasa, in tinerete menine forma fizica in stare optima iar mai tarziu devine un mod de a detensiona organismul si de a elimina toxinele acumulate. Orice forma de miscare este indicata, iar organizarea unui program strict te va ajuta nu doar sa te mentii in forma, ci sa fii mai sanaotasa si mai puternica.

8. Renunta la obiceiuri vicioase

Fumatul, consumul excesiv de alcool si cafea,  noptile pierdute sunt doar cateva dintre obiceiurile care iti vor afecta calitatea vietii si starea de sanatate in timp. Excesele sunt cel mai mare dusman al sanatatii, deci este bine ca pana la 30 de ani sa le elimini sau sa le controlezi.  Un organism sanatos este unul echilibrat din toate punctele de vedere. Renunta la aceste tabieturi si vei vedea cu iti va fi imbunatatita calitatea vietii, vei deveni mai puternica si te vei bucura de o stare de sanatate excelenta.

Alexandros Galiatatos
Manager General
MEDICOTEST

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.