Sucurile si enzimele digestive

Viata, asa cum o cunoastem, nu poate exista fara actiunea enzimelor, chiar in prezenta unei cantitati suficiente de vitamine, minerale si alti nutrienti. Aceste molecule de proteine energizate joaca un rol important in toate activitatile din organism, asa ca ne-am gandit sa vi le prezentam pe scurt.

In plus, in cadrul diverselor analize si teste medicale, veti gasi referire la o parte din acesti termeni, incat acest articol iti ofera cateva informatii de baza pentru o mai buna intelegere a rolului si functiilor pe care acestea le indeplinesc in corpul uman.

Clasificarea enzimelor digestive

Toate sucurile digestive din corpul uman, secretate in intestine de catre glandele digestive, contin enzime care controleaza descompunerea hranei in niste substante solubile simple. Acestea se numesc enzime digestive si pot fi impartite in trei grupe:

1. Amilazele (sau diastazele) ajuta la descompunerea carbohidratilor (rezultatul final fiind monozaharidele)

2. Pepsinele ajuta la descompunerea proteinelor in aminoacizi, prin atacarea legaturilor peptidice.

3. Lipazele ajuta la descompunerea grasimilor in glicerina si acizi grasi.

In lista de mai jos sunt prezentate diferite sucuri digestive din corp, impreuna cu enzimele lor si actiunea acestor enzime.

Suc digestiv: saliva

Produsa de: glandele salivare din gura

Enzima digestiva: amilaza salivara (sau ptialina)

Actiuni: incepe descompunerea amidonului din carbohidrati si a glicerinei (polizaharidelor) – vezi nota 1

Produse: putina dextrina

Suc digestiv: sucul gastric

Produs de: glandele gastrice in mucoasa stomacului. Secretat in stomac.

Enzime digestive:

1. pepsina (proteinaza) – vezi nota 2

2. renina (proteinaza) – doar la copii

3. acid clorhidric

4. lipaza gastrica – mai ales la copii

Actiuni:

1. incepe descompunerea proteinelor (polipeptidelor)

2. impreuna cu calciul, coaguleaza laptele, adica actioneaza asupra proteinei sale (cazeina) – vezi nota 3

3. activeaza pepsina, coaguleaza laptele la adulti si omoara bacteriile

4. incepe descompunerea moleculelor de grasime din lapte

Produse:

1. polipeptide mai scurte

2., 3. cheaguri, adica lapte solid

4. compusi intermediari

Suc digestiv: sucul pancreatic

Produs de: pancreas. Secretat in intestinul subtire.

Enzime digestive:

1. tripsina (proteinaza) – vezi nota 2

2. chimotripsina (proteinaza) – vezi nota 2

3. carboxipepsina (proteinaza) – vezi nota 2

4. amilaza pancreatica (sau amilopsina)

5. lipaza pancreatica

Actiuni:

1., 2., 3. – continua descompunerea proteinelor (polipeptide lungi si mai scurte)

4. – continua descompunerea carbohidratilor

5. – glicerina si acizi grasi.

Suc digestiv: bila

Produs de: ficat. Depozitat in vezica biliara, secretat in intestinul subtire.

Constituenti: saruri biliare si acizi biliari

Actiuni: descompune grasimile si compusii intermediari in particule mai mici, proces numit emulsificare.

Suc digestiv: sucul intestinal ( sau succus entericus)

Produs de: glandele intestinale din captuseala intestinului subtire. Secretia finala are loc in intestinul subtire.

Enzime digestive:

1. maltaza (amilaza)

2. sucraza (sau invertaza sau zaharoza) (amilaza)

3. lactoza (amilaza)

4. enterochinaza – vezi nota 2

Actiuni:

1. descompune maltoza (dizaharida)

2. descompune sucroza (dizaharida)

3. descopune lactoza (dizaharida)

4. termina descompunerea proteinelor (dipeptide)

Produse:

1. glucoza (sau dextroza) (monozaharida)

2. glucoza si fructoza (monozaharide)

3. glucoza si galactoza (monozaharide)

4. aminoacizi

Nota 1 – In acest stadiu, nu se poate produce mai multa dextrina, deoarece hrana nu sta destul timp in gura. Majoritatea carbohidratilor trec neschimbati.

Nota 2 – Proteinazele sunt intai secretate in forme inactive, pentru a nu digera tubul digestiv. Odata aflate in tub, in spatele unui strat protector de membrana mucoasa, acestea sunt convertite in forme active. Acidul clorhidric transforma pepsinogenul in pepsina, enterochinaza transforma tripsinogenul in tripsina, iar tripsina transforma apoi chimotripsinogenul si procarboxipepsina in chimotripsina si carboxipepsina.

Nota 3 – Actiunea reninei si a acidului clorhidric este vitala in coagularea laptelui, deoarece laptele lichid ar trece prin organism prea repede si nu ar putea fi digerat.

Rolul enzimelor digestive in organism

Enzimele digestive sunt esentiale in digestia alimentelor, in stimularea creierului, in conservarea energiei celulare si in refacerea tesuturilor, organelor si celulelor. Ca rol principal, enzimele sunt catalizatori – substante care accelereaza si precipita sutele si miile de reactii biochimice din organism, controland procesele vitale. Daca nu ar exista rolul de catalizator al enzimelor, aceste procese ar avea loc prea incet ca sa sustina viata. Enzimele nu se consuma in reactiile pe care le potenteaza.

Dr. Edward Howell, medic si pioner in cercetarea enzimelor, numea enzimele digestive “scanteia vietii”.

Speram ca acest articol informativ ti-au oferit o mai buna intelegere a functionarii organismului uman. Daca ti-a placut si l-ai gasit util, distribuie-l pe retelele sociale sa afle si prietenii tai.

Alexandros Galiatatos – Medicotest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.