Examinarea RMN utilizeaza rezonanta magnetica nucleara si campul magnetic pentru a obtine informatii corecte si precise despre structurile osteoarticulare

      Muschii, ligamentele si cartilajele articulare, sunt cel mai bine redate la examinarea RMN, aceasta metoda imagistica reusind sa observe ceea ce computer tomografia (CT), radiografiile si ecografia nu pot relata, de cele mai multe ori.

      RMN-ul se poate efectua nativ (fara substanta de contrast) sau cu substanta de contrast atunci cand sunt suspectate zone de infectie, de inflamatie, pentru decelarea unor tumori maligne sau benigne sau pentru monitorizarea fluxului sangvin la nivelul respectivei zone evaluate. Substanta de contrast se poate injecta intravenos sau intraarticular.

Indicatiile efectuarii RMN-ului la genunchi sunt urmatoarele:

•    durere de genunchi de cauza neprecizata – nu poate fi explicata prin diagnostic clinic;
•    evidentierea artritei (de cauza inflamatorie), tumorilor osoase, infectiilor;
•    evidentierea cartilajului distrus, a starii meniscurilor, ligamentelor si a tendoanelor;
•    in cazul in care medicul suspecteaza necesitatea ulterioara a efectuarii artroscopiei genunchiului;
•    in cazul fracturilor osoase, atunci cand radiografia nu este concludenta.

De ce este util RMN-ul

Imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (IRM sau RMN) poate fi comandata de medic pentru ca aceasta metoda ii ofera detalii aditionale, pentru ca – sa nu uitam – acest test ofera imagini ale tesuturilor moi din organism (ligamente, tendoane si muschi), precum si ale oaselor.

Aceasta imagine mult mai detaliata a articulatiei genunchiului poate fi utila daca radiografiile efectuate la genunchi sunt neconcludente sau daca medicul tau suspecteaza ca simptomele se datoreaza unor alte afectiuni (si nu artrozei), cum ar fi deteriorarea sau lezarea meniscului, tendoanelor si ligamentelor din structura genunchiului.

Cu toate acestea, sa nu uitam ca un RMN necesita mult timp; procedura necesita ca pacientul sa ramana perfect nemiscat timp de aproape 30 de minute si este o procedura mult mai scumpa decat o radiografie clasica. In majoritatea cazurilor, un RMN la genunchi nu este necesar.

Ce presupune metoda

Imagistica prin rezonanta magnetica nucleara este uneori utilizata in diagnosticarea gonartrozei. Un RMN foloseste unde radio si un puternic camp electromagnetic pentru a produce imagini detaliate ale oaselor si ale tesuturilor moi, inclusiv ale cartilajului articular. RMN-ul nu este necesar, de cele mai multe ori, pentru a diagnostica artroza, dar metoda poate ajuta medicul, oferindu-i mai multe informatii despre tesuturile moi, in cazurile mai complexe.

De multe ori, o radiografie il poate ajuta pe medicul tau sa confirme artroza la genunchi, deoarece pe radiografie se vad oasele din articulatia genunchiului tau. Pe langa radiografie, pacientului i se poate efectua un RMN (rezonanta magnetica nucleara). Acest RMN arata tesuturile moi din articulatie si metoda este deosebit de folositoare atunci cand medicul cauta sa vada daca e vorba de o ruptura de menisc.

Totodata, RMN-ul poate fi folosit pentru a determina cat de mult din cartilajul articular este uzat, insa de cele mai multe ori, clasicele radiografii sunt suficient de bune pentru a observa ingustarea spatiului articular si distrugerea cartilajului, asa ca un RMN nu e intotdeauna necesar.

Un avantaj este ca imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) nu foloseste radiatiile. Chiar daca este o procedura mai costisitoare, RMN-ul va oferi imagini mai bune ale cartilajului si ale altor structuri din genunchi, pentru a detecta anomaliile precoce ale unei artroze tipice la genunchi.

Examinarea RMN umar – Cand este recomandata si ce beneficii de diagnostic ofera?

“Umarul reprezinta a doua cel mai frecvent examinata articulatie din corp prin RMN, dupa genunchi. De regula, examinarea este recomandata pentru durerile de umar la adulti sau dupa traumatisme in sportul de performanta sau recreational, in cazul in care ecografia sau radiografia nu ofera un diagnostic concludent”.

Cand este recomandata efectuarea investigatiei RMN umar si care sunt beneficiile de diagnostic?

Umarul reprezinta a doua cea mai frecvent examinata articulatie din corp prin RMN, dupa genunchi. De regula, examinarea este recomandata pentru durerile de umar la adulti sau dupa traumatisme in sportul de performanta sau recreational, in cazul in care ecografia sau radiografia nu ofera un diagnostic concludent.

Rezonanta magnetica  este o metoda imagistica unica care permite vizualizarea cu acuratete, concomitent, atat a patologiei osoase, cat si a partilor moi (structurile musculotendinoase si capsulolabroligamentare), imposibila prin ecografie, radiografie sau CT luate separate.

Ce patologii pot fi diagnosticate prin aceasta examinare RMN umar?

Principalele patologii care pot fi diagnosticate prin rezonanta magnetica sunt:

-sindroamele de impingement ale umarului (intern, extern, intra-articular) pe fond de uzura la sportivi sau degenerativ la adulti

-rupturile partiale / complete , tendinopatiile coafei rotatorilor si bicepsului brahial

-rupturile labrumului articular (leziunile SLAP II-X) la sportivi si fracturile Bankart osteolabrale in luxatiile de umar

-microinstabilitatea sau instabilitatea multidirectionala

-patologia cartilajului articular (condromalacie, leziuni osteocondrale si condropatiile sportivilor)

-sindroamele neurologice (denervarea si compresiile extrinseci ale nervilor)

Care sunt cele mai frecvente cauze pentru care un pacient ajunge sa aiba nevoie de o examinare RM umar?

-Durerile de umar, reprezinta a treia cauza de durere ca adresabilitate la medic dupa cefalee si durerile lombare. In cazul acelor dureri la care ecografia si radiologia nu aduc informatii suficiente pentru un diagnostic complet si initierea unui tratament, se apeleaza la rezonanta magnetica.

-Patologia sportiva postraumatica (rupturi ale tendoanelor, labrumului si cartilajului articular ,fracturi de stress). Rezonanta magnetica diferentiaza leziunile acute de cele cronice, selecteaza cazurile care au nevoie de interventie chirurgicala de cele care necesita doar tratament de recuperare si in completare la  examenul clinic, evalueaza obiectiv procesul de vindecare.

-Instabilitatea umarului si leziunile osteocondrale Bankart

-Examinarea copiilor si femeilor insarcinate dupa luna a III-a de sarcina in scopul evitarii iradierii prin Rx sau CT

-Evaluarea postoperatorie

Se foloseste substanta de contrast in examinarea umarului? Exista contraindicatii in folosirea acesteia?

Substanta de contrast se poate administra intravenos in patologia tumorala si inflamatorie, sau intra-articular (artrografia RM), mai frecvent la sportivi pentru evaluarea  superioara a rupturilor labrumului articular sau a rupturilor partiale pe suprafata articulara sau bursala a coafei rotatorilor. La echipamentele RMN de 3 Tesla cu antene dedicate, rezolutia de contrast superioara , permite evaluarea rupturilor labrale si a tendoanelor coafei rotatorilor fara substanta de contrast.

Folosirea substantei de contrast este contraindicata la pacientii cu insuficienta renala si la acei pacienti, foarte putini, cu alergie la gadolinium (substanta activa).

Ce anume “vede” RMN de umar in comparatie cu ecografia, Rx sau CT umar? Ce beneficii ofera in plus ofera RMN umar?

Radiografia si CT-ul permit aprecierea corecta a structurilor osoase, dar nu vizualizeaza labrumul articular, coafa rotatorilor, nici structurile capsuloligamentare. In plus, exista expunere la radiatii ionizante.

Ecografia, desi vizualizeaza satisfacator bursa subacromiodeltoidiana si tendoanele coafei rotatorilor, este operator dependenta, necesita echipamente performante folosite de un medic cu experienta in patologia musculoscheletala. In plus, nu vizualizeaza corespunzator labrumul si cartilajul articular, dar nici  patologia osoasa.

Rezonanta magnetica inlatura toate aceste neajunsuri oferind o examinare exhaustiva a tuturor structurilor anatomice ale umarului, permitand accesul rapid la un tratament de specialitate .

In medicina sportiva, revenirea cat mai rapida pe teren a jucatorului,  la un nivel echivalent cu cel anterior accidentarii este dezideratul major al  antrenorilor, preparatorilor fizici, managerilor sportivi si, nu in ultimul rand, al sportivului. In aceasta ecuatie, examinarea prin rezonanta magnetica are un rol foarte important influentand hotarator diagnosticul, decizia de tratament si monitorizarea vindecarii.

Cand nu se poate efectua o investigatie RMN umar? Care sunt contraindicatiile?

In mod obligatoriu, pacientii trebuie sa informeze medicul sau personalul din departamentul RMN despre urmatoarele  situatii medicale care pot crea probleme in timpul examinarii RMN:

-stimulatoare cardiace, valve metalice cardiace sau defibrilatoare implantate;

-clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme;

-pompe de medicamente implantate sau externe (cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice);

-implant cohlear;

-placi metalice, suruburi, mese metalice pentru repararea osului sau articulatiilor;

-tije vertebrale metalice si proteze articulare;

-corp strain metalic oriunde in corp

De regula, cu exceptia stimulatoarelor cardiace, valvelor cardiace metalice si implanturilor cohleare metalice examinarea se poate efectua. In cazul celorlalte situatii medicul radiolog decide daca examinarea se poate face, majoritatea dispozitivelor au o fisa de produs in care producatorul/fabricantul specifica daca dispozitivul este sigur pentru o investigatie RMN.

REMENIX GALATI – str. Gheorghe Asachi nr.17  tel:0728212417

Pentru programari – 0236467978 si 0728212417

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.