Despre insuficienta venoasa

Ce este insuficienta venoasa?
Sistemul circulator al organismului nostru este format din artere si vene. Arterele sunt vasele care duc sangele de la inima catre organe si tesuturi. Venele sunt vasele care aduna sangele din tot organismul si-l imping catre inima.
Insuficienta venoasa este o afectiune cronica a venelor, care apare atunci cand sangele din vene nu este transportat corespunzator catre inima. Curgerea unidirectionala a sangelui prin vene catre inima este facilitata de prezenta unor valve care impiedica in conditii normale intoarcerea sangelui. Atunci cand apare afectarea acestor valve, sangele venos revine in picioare si stagneaza la aceste nivel, crescand presiunea intravenoasa.
Persoanele care sufera de insuficienta venoasa pot sesiza umflarea gleznelor si frecvent crampe, senzatie de greutate sau arsuri in gambe. Aceste simptome sunt mai accentuate la sfarsitul unei zile in care persoana respectiva a stat mult in picioare sau pe scaun. Pacientii cu insuficienta venoasa au frecvent varice, adica vene dilatate, albastre, intortocheate, vizibile prin piele. Varicele mari produc inrosire si chiar ulceratii la nivelul pielii. In formele avansate, severe insuficenta venoasa determina edem cronic al picioarelor, cu pigmentarea pielii din zona respectiva (care capata o culoare maronie) si ulceratii la acest nivel.
O consecinta severa a insuficientei venoase o reprezinta ulcerul varicos. Ulcerele varicoase apar mai frecvent la femei si la persoanele in varsta si supraponderale. Sunt recurente, trenante si se vindeca greu. Determina deteriorarea calitatii vietii.
Atunci cand un tromb (cheag de sange) obstrueaza curgerea sangelui printr-o vena, apare o tromboza venoasa. In acest context apare tromboflebita in care piciorul este umflat, dureros si rosu. Daca cheagul de sange obstrueaza o vena mare (de exemplu vena iliaca) apare tromboza venoasa profunda, o afectiune mai severa in care se mareste de volum tot membrul inferior (pana la nivelul coapsei), cu durere si cianoza locala si impotenta functionala. In aceste situatii daca nu se intervine rapid cu tratament anticoagulant (pentru subtierea sangelui) poate aparea o complicatie foarte severa numita embolia pulmonara. Embolia pulmonara se produce atunci cand un cheag de sange migreaza dintr-o vena in circulatia pulmonara. Retineti ca trombozele de la nivelul venelor membrelor superioare apar mult mai rar.
O alta forma a insuficientei venoase o reprezinta hemoroizii care se formeaza prin dilatarea si subtierea venelor de la nivelul portiunii inferioare a rectului si anusului.
Factorii care cresc riscul de insuficienta venoasa sunt urmatorii: rude in familie cu varice, obezitate, graviditatea, sedentarismul, fumatul si munca desfasurata in picioare sau pe scaun perioade indelungate. In plus, femeile peste 50 de ani au risc mare de insuficienta venoasa.
Cum diagnosticam insuficienta venoasa?
Dupa examneul clinic – obiectiv efectuat de catre medic, cel mai facil test praclinic utilizat pentru diagnosticarea insuficientei venoase este ecografia Doppler pentru venele membrelor pelvine. Este o explorare neinvaziva, nedureroasa, care nu iradiaza si care poate fi repetata ori de cate ori este nevoie. Permite explorarea fluxului sangvin prin vene si ajuta la identificarea eventualelor obstructii date de prezenta cheagurilor de sange in interiorul venelor.
Cum tratam insuficienta venoasa?
Pentru cazurile usoare se recomanda purtarea ciorapilor elastici. Au rolul de a comprima venele de la nivelul picioarelor si astfel previn stagnarea sangelui la acest nivel. Pentru a ameliora simptomele date de insuficienta venoasa se recomanda si drenajul postural, adica ridicarea picioarelor deaspura nivelului inimii si evitarea statului prelungit in picioare sau pe scaun. Mentinerea greutatii ideale sau scaderea in greutate in cazul celor supraponderali si renuntarea la fumat sunt alte metode de prevenire si ameliorare a insuficientei venoase.
Mersul pe jos in pas rapid, mersul pe bicicleta sau inotul pot contribui la ameliorarea insuficientei venoase, fiind sporturi care activeaza circulatia venoasa. Urcatul scarilor este deasemeni benefic pentru persoanele afectate de aceasta patologie. Ridicarea gambelor cu aproximativ 15˚ deasupra planului patului in timpul somnului sau a perioadelor de relaxare amelioreaza intoarcerea venoasa. Expunerea la temperaturi crescute sau baile fierbinti pot agrava simptomele, de aceea se recomanda dusurile cu apa calduta incheiate cu un jet de apa mai rece de la gambe la coapse. Calatoriile prelungite cu avionul sau masina pot favoriza agravarea insuficientei venoase sau chiar aparitia tromboflebitelor. In aceste situatii picioarele trebuie miscate frecvent, la 1-2 ore ar fi bine sa facem cativa pasi, sa consumam multe lichide si sa nu purtam haine care obstrueaza circulatia venoasa.
In cazurile mai severe de insuficienta venoasa se recomanda scleroterapie sau cu interventii chirurgicale. Scleroterapia reprezinta injectarea unei substante sclerozante in venele bolnave. Aceste substante determina cicatrizarea venelor afectate care nu se vor mai umple cu sange. Interventiile chirurgicale sunt de mai multe tipuri: ablatia venei bolnave, stripping-ul venos sau chiar operatii de by-pass. Tipul interventiei va fi ales de catre chirurgul vascular in functie de severitatea insuficientei venoase. Tratamentul ulcerului varicos este mai complex si include tratament local si tratament sistemic.

Dr. Lucica Grigorică
Medic cardiolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.