Când luãm medicamentele? Înainte sau dupã masã?

Este o întrebare ce nu comportã un rãspuns unitar. Tocmai de aceea, medicul noteazã pe schema de tratament sau farmacistul noteazã pe cutie, acolo unde e cazul: ”pe stomacul gol”, ”dupã masã”, ”în timpul mesei”. Desi foarte multe medicamente, în special pentru bolile cronice, sunt concepute în prezent sã functioneze indiferent de momentul administrãrii, eliberând substanta activã un termen mai lung – 24 ore, pentru a asigura o bunã compliantã la administrare, pentru alte câteva medicamente este foarte important sã le administrãm corect în functie de ingestia de alimente.
În primul rând, este necesar sã înþelegem cã ingestia alimentelor provoacã unele schimbãri – cresterea circulaþiei la nivelul aparatului digestiv, creºterea aciditãtii în stomac si evacuarea sucului biliar. Pe de altã parte, administrarea concomitentã a unor medicamente cu alimentele poate sã ducã la inactivarea lor sau la eliberarea incompletã sau prea lentã în circulaþie si astfel sã le scadã concentraþia.
Înainte de masã – înseamnã cã administrarea medicamentului trebuie fãcutã cu 15-30 minute înainte de masã.
Pe stomacul gol – înseamnã sã luaþi medicamentul dimineaþa înainte de masã cu cca. 30-60 minute sau dacã acest lucru nu este posibil, administrarea sã se facã la 3-4 ore dupã ingestia de alimente si cu 30-60 minute înaintea mesei urmãtoare. Cel mai frecvent în grupul acestor medicamente intrã: inhibitorii de pompã de protoni pentru tratamentul hiperaciditãþii sau refluxului gastro-intestinal, hormonii tiroidieni, unele medicamente pentru osteoporozã sau unele medicamente pentru alergii.
Dupã masã – înseamnã la 15 – 20 minute dupã ingestia alimentelor.
În timpul sau imediat dupã masã – se recomandã atunci când alimentele au funcþia de tampon si reduc efectele adverse, când medicamentele ajutã digestia sau reduc aciditatea sau modificã ”voit” unele procese digestive.
Spre exemplu antiinflamatoarele, ce se regãsesc în multe preparate OTC pentru afectiuni cum sunt rãceli, dureri si includ ibuprofen, aspirinã, naproxen, dar si în unele medicamente cu retetã pot cauza iritaþie gastricã. De aceea, pentru evitarea acestei reacþii este recomandat sã le luaþi dupã masã sau dupã o gustare ce poate tampona aciditatea stomacului (lapte, un biscuite).
Pansamentele digestive se iau dupã masã pentru cã ele neutralizeazã aciditatea ce creste în timpul mesei. Atenþie, însã, aceste medicamente trebuie administrate separat de altele întrucât le împiedicã absorbþia. (administrarea altor medicamente se va face la cca 2 ore diferenþã de administrarea pansamentelor gastrice)
Preparatele pentru digestie ce contin enzime digestive, sãruri biliare se administreazã si ele la masã.
Suplimentele nutritive, în mare majoritate se administreazã în timpul sau imediat dupã masã deoarece absorbtia lor este mai bunã împreunã cu alimente.
Preparatele efervescente se administreazã dupã masã, dizolvate într-o cantitate rezonabilã (100-200 ml) de apã.
Expectorantele (acetilcisteinã, bromhexin, ambroxol etc) se administreazã dupã masã pentru cã pot determina creºterea aciditãþii si de asemenea nu se administreazã seara prea târziu pentru cã îsi pot face efectul (si determina tuse si expectoratie) în timpul nopþii.
Antidiabeticele orale în general se administreazã în timpul mesei (tratamentul cu insulinã necesitã monitorizarea glicemiei si particularizarea schemei – discutati cu medicul diabetolog!)
Intervalul dintre administrãri urmãreste ca medicamentul sã se afle în concetraþia necesarã în sânge în mod uniform. Unele medicamente se pot lua o datã pe zi, de mai multe ori pe zi, la intervale fixe sau chiar unele formeazã depozite ce se elibereazã lent în organism si pot fi administrate la intervale mai mari (1 datã pe sãptãmânã, 1 datã pe lunã etc.). Administrarea medicamentelor în prizã unicã, 1 datã pe zi, trebuie sã se facã pe cât posibil la aceeasi orã sau mãcar la ore apropiate, urmãrindu-se un interval de aprox. 24 ore între administrãri. De 2 ori pe zi înseamnã dimineaþa si seara, de 3 ori pe zi – dimineaþa, prânz si seara etc., cu pauzã în timpul nopþii, neurmãrindu-se neapãrat un interval orar bine determinat. La alte medicamente, cum sunt antimicrobienele – administrarea se va face la intervale determinate orar – la 4 ore, 6 ore, 8 ore, 12 ore, 24 ore si pe timpul noptii.
Alte amãnunte:

  • se tine sub limbã sau sublingual – înseamnã cã se tine în cavitatea bucalã, sublingual, pânã la completa dizolvare;
  • medicamentele se iau CU APÃ platã;
  • nu se mestecã – majoritatea comprimatelor, capsulele, drajeurile. Dacã aveþi dificultãþi la înghitire discutati cu medicul sau farmacistul despre forme farmaceutice potrivite pentru dumneavoastrã.
  • comprimatele si drajeurile de supt precum si aerosolii, badijonajele pentru afectiuni ale cavitãþii bucale, gâtului, sistemului respirator se administreazã cu o pauzã ulterioarã de cca 30 minute în care sã nu beti si sã nu mâncaþi pentru ca substanþele active sã rãmânã un timp suficient în contact cu suprafata tratatã.
  • de regulã, medicamentele nu se iau cu ceaiuri sau împreunã cu alte preparate pe bazã de plante si nici cu bãuturi prea fierbinþi. Pentru informatii suplimentare întrebati farmacistul!
    De asemenea, existã o serie largã de interacþiuni care apar la administrarea unor medicamente împreunã cu alimentesi/sau suplimente alimentare sau preparate fitoterapeutice, despre care vom vorbi în numãrul viitor.
    Nu uitati! Sãnãtatea este dreptul dar si obligaþia dumneavoastrã, asa cã informaþi-vã la medic sau farmacist ori de câte ori aveti nevoie pentru ca tratamentul dumneavoastrã sã fie eficient!

Farmacist Simona Marin – Colegiul Farmacistilor Galati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.