Spălatul pe mâini – un mijloc de prevenţie a infecţiei cu coronavirus și alți agenți patogeni

Prof. dr. ing. Anca Ioana Nicolau

Cele mai multe infecţii cu coronavirus au loc acolo unde persoanele stau una în apropierea celeilalte, adică în familie sau în spaţiile publice aglomerate. Conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (https://www.who.int/health-topics/coronavirus), e nevoie ca o persoană sănătoasă să se afle la mai puţin de 1-2 m de o persoană infectată cu coronoavirus, pentru a se contamina prin intermediul picăturilor fine pe care le generează persoana care strănută, tuşeşte sau … vorbeşte. De asemenea, este posibilă infecţia cu coronavirus atunci când cineva ia contact cu o suprafaţă pe care a atins-o o persoană infectată. Virusul poate supravieţui circa 48 de ore sau chiar 72 de ore pe suprafeţe tari, cum sunt barele de la scările rulante, barele de susţinere de la mijloacele de transport în comun, şi mult mai puţin pe suprafeţe moi, cum sunt cele reprezentate de haine. Acestea sunt motivele pentru care trebuie să ne spălăm pe mâini cât mai des și obligatoriu în momentele cheie şi să evităm să ne atingem nasul, gura sau ochii, care reprezintă porţile de intrare a virusului în organismul uman. 

  • Spălaţi-vă pe mâini cu apă caldă şi săpun, timp de minimum 20 de secunde, în momentele cheie. Momentele cheie se referă la înainte de a mânca, după ce aţi fost în locuri publice, după ce v-aţi aflat în apropierea unei persoane care ar putea fi bolnavă, după ce ați folosit toaleta, după ce ați tușit sau strănutat. Prin spălarea mâinilor, îndepărtaţi virusurile și alți agenți patogeni care ar putea fi prezenți pe ele.
  • Parcurgeţi următoarele etape atunci când vă spălaţi pe mâini:
    • Umeziţi mâinile!
    • Aplicaţi săpunul şi săpuniţi-vă bine mâinile! Aveţi grijă să săpuniţi şi unghiile, spaţiile interdigitale şi zona încheieturii.
    • Clătiţi abundent mâinile până la îndepărtarea completă a săpunului!
    • Ştergeţi-vă pe mâini cu un prosop curat!

O demonstraţie a spălatului corect pe mâini o găsiţi pe YouTube, de la unul dintre specialiştii proiectului SafeConsume*, la adresa https://www.youtube.com/watch?v=1JMv0lts1zo

  • Dacă nu vă puteţi spăla pe mâini pentru că nu aveţi acces la o chiuvetă, folosiţi un dezinfectant pe bază de alcool şi asiguraţi-vă că îl aplicaţi pe toată suprafaţa palmelor, inclusiv interdigital. Purtaţi cu dumneavoastră, în acest scop, o sticluţă cu gel dezinfectant sau şerveţele dezinfectante.
  • Învăţaţi-vă copiii să nu îşi atingă gura, nasul sau ochii cu mâinile, dacă nu s-au spălat pe mâini înainte. Acest lucru este valabil şi pentru adulţi.
  • Dacă tuşiţi sau strănutaţi şi nu aveţi la dispoziţie un şerveţel pe care să-l puneţi la nas sau la gură, după cum este cazul, tuşiţi sau strănutaţi pe mâneca hainei, nu în palmele dumneavoastră. Dacă aţi folosit un şerveţel, aruncaţi imediat şerveţelul la gunoi.
  • Învăţaţi-vă copiii să fie atenţi la ce suprafeţe ating atunci când sunt în locuri publice. Nu e o idee rea să aveţi cu dumneavoastră şerveţele dezinfectante şi să ştergeţi cu ele scaunele, mesele sau alte obiecte din spaţiul public. După ce aţi şters suprafaţa respectivă, spălaţi-vă pe mâini sau ştergeţi-vă mâinile cu un şerveţel dezinfectant.
  • Schimbaţi prosoapele de şters pe mâini zilnic. Dacă o persoană este bolnavă, trebuie să aibă prosopul propriu pentru şters pe mâini.

Sperăm ca cei ce citesc aceste sfaturi să înţeleagă importanţa spălatului pe mâini nu numai în contextul îmbolnăvirilor provocate de coronavirus, ci ca practică normală de igienă personală şi măsură general de asigurare a stării de sănătate.

*Proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020 (grant nr. 727580), în care Facultatea de Ştiinţa și Ingineria Alimentelor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este parteneră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.