CUM ESTE SALVAT DINTELE PRIN TRATAMENT ENDODONTIC?

Pentru a preveni extinderea infecţiei din interiorul dintelui la ţesuturile din vecinătate şi apariţia complicaţiilor, există două soluții.

Cea radicală este reprezentată de extracţia dintelui. Tratamentul endodontic este soluţia conservatoare, ce face posibilă păstrarea dintelui. Pentru aceasta, întregul sistem de canale din interiorul rădăcinilor este curăţat riguros şi apoi este umplut cu un material biocompatibil. După finalizarea tratamentului endodontic se va realiza o coroană sau alt tip de restaurare protetică pentru a proteja şi a menţine funcţional dintele tratat endodontic.
CINE ÎMI POATE FACE UN TRATAMENT ENDODONTIC?

Toţi medicii dentişti generalişt sunt instruiţi la un nivel de bază în aceastã specialitate a medicinei dentare. De aceea, pe lângã alte tipuri de tratamente dentare uzuale, aceştia realizeazã şi tratamente endodontice ușoare, de rutină.
De aceea, colegii noştri, medicii dentişti generalişti, trimit frecvent pacienţii cu o problemã de cauzã endodonticã la un cabinet specializat. Un medic cu practicã limitatã la endodonție efectuând în mod curent doar acest tip de tratament, are experienţã, rutinã şi antrenament în acest domeniu.
În plus, dispune şi de tehnologie performantã, de ultimã generație (microscop, endomotor ș.a.), care îi permite sã rezolve predictibil şi cu cele mai mari şanse de succes, atât cazurile obişnuite, cât şi cele foarte dificile de tratament/retratament endodontic.
ORICE DINTE POATE FI TRATAT ENDODONTIC?
Majoritatea dinţilor pot fi trataţi cu succes. Uneori, un dinte nu poate fi salvat de la extracţie, deoarece canalele sale radiculare nu sunt accesibile, rădăcina este fracturată sau prea scurtă, nu mai are suficient suport osos, sau dintele nu mai este restaurabil. Cu toate acestea, multe cazuri care până nu de mult erau sortite extracţiei, în prezent pot fi rezolvate cu succes, datorită avansului tehnologic şi a cunoştinţelor dobândite recent. Întotdeauna înainte de a extrage un dinte, solicită o consultație la medicul specialist în endodonție!

CARE SUNT ŞANSELE DE REUŞITĂ ALE TRATAMENTULUI ENDODONTIC ?
Tratamentul endodontic efectuat corect are o rată de succes atestată prin studii clinice apropiată de 85%. Dintele tău va fi tratat numai dacă există şanse crescute de reuşită.
Cu toate acestea, medicina, în general, nu este o ştiinţă exactă. 15% din cazuri pot necesita intervenţii suplimentare chirurgicale sau pot ajunge la extracţie.

CARE SUNT COSTURILE UNUI TRATAMENT
ENDODONTIC?

Costul tratamentului variază în funcţie de severitatea afecţiunii şi de dificultatea de rezolvare a cazului.
Molarii şi premolarii sunt mai dificil de tratat comparativ cu incisivii şi caninii, de aceea costul tratamentului pentru aceşti dinţi este mai mare.

Costul exact, pentru un caz particular, nu poate fi comunicat decât după ce pacientul a fost consultat.

În general, tratamentul endodontic şi restaurarea dintelui natural costă la fel sau mai puţin decât alternativele, fiind totodată varianta superioară din punct de vedere biologic.

CARE SUNT BENEFICIILE TRATAMENTULUI ENDODONTIC?

Unica alternativă la tratamentul endodontic este extracţia.

Chiar dacă există soluţii protetice moderne foarte bune de înlocuire a dinţilor (implant, punte, proteză), nimic nu este mai bun decât dintele tău natural. Investiţia materială şi de timp pentru păstrarea acestuia va fi din plin răsplătită în anii ce vor urma tratamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.