De ce vara trebuie să acordăm atenţie Toxoplasmei gondii?

Toxoplasma gondii, cel mai de succes parazit de pe Terra, este un organism unicelular care poate infecta toate speciile de animale cu sânge cald, inclusiv oamenii. Pisicile domestice, reprezintă gazda finală a acestui parazit şi  singurele care pot elimina prin fecale forma lui infecţioasă. O pisică infectată poate elimina milioane de oochisturi timp de 1-2 săptămâni pe an, care se pot găsi nu numai în cutia ei cu nisip, ci oriunde are loc procesul de defecare, adică în curţi, grădini, parcuri, locuri de joacă pentru copii.

Oochisturile pot fi ingerate accidental sau chiar inhalate. Deşi rata de expunere la parazit este mare, toxoplasmoza, boala generată de T. gondii, este rară, deoarece majoritatea indivizilor infectaţi  manifestă un răspuns imun care suprimă infecţia. Însă, oochisturile nu părăsesc oamenii care le-au ingerat ci se stabilesc în organe şi muşchi, unde rămân în formă latentă. Dacă o femeie este infectată în perioada de sarcină, pericolul principal este reprezentat de avort sau de producerea unor malformaţii congenitale ale fătului. De asemenea, dacă sistemul imun al unei persoane infectate slăbeşte, parazitul se poate reactiva cauzând deteriorări ireversibile la nivelul creierului, ochilor şi inimii. Persoanele cele mai susceptibile la o astfel de situaţie sunt cele bolnave de SIDA, cele care fac chimioterapie împotriva cancerului sau cele cărora li s-au administrat supresoare ale sistemului imun.

De ce să ne alarmăm în timpul verii? Deşi o persoană se poate infecta cu T. gondii oricând în timpul anului, vara, când activităţile în aer liber se înmulţesc, când copiii se joacă în nisip sau se întâmplă să mănânce fructe nespălate, când adulţii grădinăresc sau se întâmplă să bea apă contaminată în timpul excursiilor, riscul de infecţie este mai mare. Având în vedere că şi animalele a căror carne o consumăm pot fi infectate de T. gondii, carnea la grătar tratată termic insuficient pentru a distruge chisturile poate constitui şi ea o sursă de oochisturi.

Pentru a evita infectarea cu T. gondii, specialiştii SafeConsume* vă sfătuiesc:

  • să vă spălaţi pe mâini cu apă caldă şi săpun după ce v-aţi atins de pământ, nisip, carne crudă, fructe şi legume nespălate,
  • să nu beţi sau să folosiţi apă nepotabilă pentru spălat mâinile şi alimentele,
  • să spălaţi legumele şi fructele înainte de a le mânca sau prepara,
  • să gătiţi carnea corect (se recomandă folosirea unui termometru de carne pentru a vă asigura că, în centrul bucăţii, a fost atinsă temperatura recomandată pentru tipul de carne pe care îl gătiţi, astfel încât să se producă omorârea oochisturilor de T. gondii şi a altor agenţi patogeni),
  • să acordaţi o atenţie specială cărnii de porc, oaie şi vânat, deoarece aceste  animale sunt mai susceptibile la infectarea cu T. gondii decât altele,
  • să spălaţi blaturile, tocătoarele şi ustensilele de bucătărie după ce le-aţi atins de carnea crudă
  • să spălaţi salata verde frunză cu frunză, sub jet de apă, pentru că poate conţine mai multe oochisturi decât alte alimente cu frunze şi să eliminaţi apa de pe frunze fie prin tamponare cu un şervet igienic, fie folosind o centrifugă pentru salată.

*Proiect european finanţat de Uniunea Europeană prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020 (grant nr. 727580), în care Facultatea de Ştiinţa și Ingineria Alimentelor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este parteneră.

profesor Anca Ioana Nicolau și profesor Daniela Borda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.