ANALIZE NECESARE ÎN SARCINA LA VÂRSTE DE PESTE 40 DE ANI

ALEXANDROS GALIATATOS- Manager General MEDICOTEST

Sarcina la 40 de ani poate fi considerata de multe femei o adevarata aventura frumoasa. Chiar daca sansele de a ramane insarcinata fara ajutor, sunt mai mici de 5% la aceasta varsta, a deveni mamica nu este imposibil.

Conform specialistilor tot mai multe femei aleg sa conceapa dupa 40 de ani, insa pentru acestea si modul in care duc sarcina la termen devine o provocare. Conditia fizica, dieta, modul de viata si controalele periodice la medicul specialist sunt foarte importante pentru viitoarele mamici dar si pentru bebelusi.  

La aceasta varsta starea emotionala a femeii este mai instabila, chiar si cu vasta experienta acumulata parintii maturi, tind sa isi faca probleme numeroase cu privire la modul in care vor intampina bebelusul.  

Adevaratele riscuri si provocari vin insa tocmai din partea organismului uman. Statisticile arata ca o treime din femeile de peste 40 de ani nu reusesc sa duca la termen sarcina. Dealtfel si bebelusii conceputi la aceasta varsta au risc foarte mare de a avea greutate redusa la nastere si de a avea defecte cromozomiale.  Intrucat sansele de avort spontan si de a naste bebelusi cu sindrom Down sau alte anomalii cromozomiale sunt mari, este important sa se realizeze o serie de analize suplimentare, pentru femeile gravide de peste 40 de ani.

Pe langa analizele de rutina, viitoarele mamici de 40 de ani trebuie sa mai efectueze si teste speciale pentru a depista diabetul gestational, ruperea placentei, a avortului spontan si a anomalilor cromozomiale.  

Teste obligatorii pentru femeile insarcinate de peste 40 de ani  :

Primele teste ce trebuie realizate imediat ce sarcina a fost confirma te sunt cele obligatorii: testele sanguine –  hemoleucograma, coagulograma si  glicemia  – ofera informatii esentiale despre sistemul hematologic si alte organe, despre starea de sanatate a sistemului osos si despre functionarea sistemului circulator;  

Testele de urina  – acid uric, creatinina, uree, acestea ofera informatii cu privire la starea de sanatate a mamei dar si posibilele infectii ce pot afecta bunul mers al sarcinii. Trebuie mentionat ca femeile insarcinate sunt predispuse la dezvoltarea de infectii urinare, insa acestea trebuie tinute  sub control prin tratamente specifice.  

Testele VDRL, HIV, anticorpi HVC – pentru depistare a bolilor cu transmitere sexuala si a infectiilor cu virusul HIV dar si a visusului hepatic;  

Teste bacteriologice – mostrele prelevate din secretiile vaginale ofera informatii importante despre infectiile ce pot afecta femeia gravida. Sunt esentiale pentru depistarea infectiilor cu gonococ sau Chlamydia, care pot fi tratate cu antibiotice;  

Bitestul este o metoda de evaluare a riscurilor deficientelor cromozomiale. Se realizeaza de obicei in saptamanile 11-13 de sarcina. Acest test este recomandat tuturor femeilor insarcinate cu varsta mai mare de 40 de ani, intruca riscul de a da nastere la bebelusi cu anomalii  cromozomiale este mai mare.  

Triplul test se realizeaza in al doilea semestru de sarcina si cauta sa descopere anomalii care sugereaza prezenta sindromului Down si defectele de tub neuronal.  Acest screening are o acuratete de 67-76% in descoperirea anomaliilor genetice. Pentru realizarea acestei analize este necesara o mostra de sange ce este trimisa catre laboratoarele de specialitate. Rezultatele acestei analize sunt influentate, insa de varsta gestationala, prezenta diabetului si alte obiceiuri mai putin sanatoase  precum diabetul zaharat.  

Aminocenteza este un test de verificare genetica, prin acest examen se certifica rezultatele obtinute in urma bitestului si a triplului test. Se realizeaza prin extragerea de lichid din sacul amniotic in care pluteste bebelusul. Este un examen necesar pentru mamicile de peste 40 de ani, dar si pentru cuplurile care au in familie rude cu anomalii genetice. Acest test poate fi realizat dupa saptamana a 15 de sarcina, certifica prezenta sau absenta unor afectiuni precum sindrom Down, trisomia 13 si trisomia 18. Tot prin acest test sunt depistate si anomaliile sexuale, sindomul Turner si sindromul Klinefelter. Tot cu ajutorul acestei metode sunt descoperite anomaliile de tub neuronal si cele congenitale. 

 

Ecografia morfofetala, pe langa ecografiile trimestriale, femeile de 40 de ani trebuie sa mai realizeze si ecografia care arata dezvoltarea morfologica a fatului. Aceasta trebuie efectuata in saptamanile 20-22 de sarcina si ofera informatii pretioase cu privire la modul in care este dezvoltat bebelusul, cantitatea de lichid amniotic prezenta in sac dar si alte detalii cu privire la localizarea placentei.  

Controalele medicale din ultimul trimestru de sarcina trebuie sa fie mai dese in cazul femeilor de 40 de ani intrucat sunt predispuse la nastere prematura, sa dezvolte diabet gestational si sa manifeste hipertensiune arteriale. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.