FEMEILE DE PESTE 40 ANI ȘI RISCUL DE A DEZVOLTA CANCER

FEMEILE DE PESTE 40 ANI ȘI RISCUL DE A DEZVOLTA ANCER

Sănătatea psihică şi fizică este importanta, indiferent de vârstă şi de solicitarile cotidiene, dar după 40 de ani, riscul femeilor de a dezvolta patologii maligne în sfera genitală creşte semnificativ astfel ca evaluarile periodice prin analize, screening si alte metode consacrate devin foarte importante.

Teste de rutină recomandate :

Analize de sange si de laborator – Daca medicul suspicioneaza diagnosticul de cancer, poate recomanda anumite analize de sange sau alte teste de laborator cu scopul de a colecta informatii cat mai precise privind starea de sanatate si stabilirea diagnosticului.

  • Hemoleucograma completa (HLG) – una dintre cele mai frecvente analize de sange, care masoara diferiti parametri ai sangelui: numar de eritrocite (globule rosii sau hematii), numar de leucocite (globule albe), numar de trombocite (plachete sangvine), hemoglobina, hematocrit, volum celular mediu (MCV) etc..
  • Electroforeza proteinelor serice – sunt examinate diferite proteine sanguine, contribuind la depistarea anumitor proteine anormale ale sistemului imun (imunoglobuline
  • Markeri tumorali – reprezinta substante chimice create de celulele tumorale si pot fi depistate in sange.
  • Biopsia cu examinarea histopatologica a tesutului biopsiat. – este o investigatie care stabileste cu precizie diagnosticul. In majoritatea formelor de cancer este utilizata biopsia – procedura prin care medicul recolteaza o proba din tesutul suspicionat
  • Testul Babes Papanicolau si testarea HPV (virusul papiloma uman). Aceste investigatii pot fi folosite atat separat cat si impreuna – contribuie atat la depistarea timpurie, cat si in prevenirea cancerului de col uterin (celulele anormale sunt descoperite si tratate inainte sa se transforme in cancer).

Investigatii imagistice – Acest tip de investigatii permite vizualiza interiorului corpului cu ajutorul imaginilor si observarea cancerului, gradul de raspandire, insa si observarea eficacitatii tratamentului pentru cancer. O serie de teste imagistice sunt recomandate separat sau impreuna cu anumite analize de sange.

  • Ecografia transvaginala – se utilizeaza si pentru identificarea tumorilor maligne la nivelul uterului.
  • RMN (IRM) – aceasta investigatie poate fi folosita pentru a observa majoritatea zonelor corpului. RMN-ul poate fi folosit pentru descoperirea unei tumori, precum si pentru observarea dimensiunii tumorii si daca aceasta s-a raspandit (stadiu al cancerului)
  • Mamografia – reprezinta o examinare radiologica a sanilor. Ti se poate recomanda o mamografie daca prezinti: un nodul mamar, modificari ale aspectului pielii sanului, sange sau alta scurgere din mamelon, alte modificari ale sanilor.
  • Scanarea CT – permite observarea dimensiunii si aspectului tumorii, precum si localizarea acesteia

Examenul clinic ginecologic o dată pe an trebuie sa intre in rutina oricarei femei si este aproape obligatoriu celor trecute de varsta de 40 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.