CE ESTE RMN / IRM CEREBRAL ȘI CUM FUNCȚIONEAZĂ?

IRM Cranio – Cerebral/RMN cap este o metodă imagistică de diagnostic neiradiantă și neinvazivă care utilizează un câmp magnetic și unde de radiofrecvență pentru a vizualiza anatomia și activitatea cerebrală și pentru a identifica eventualele afecțiuni cranio-cerebrale. Medicul radiolog va decide dacă este necesară utilizarea substanței de contrast pentru a mări acuratețea diagnosticului.  

RMN-ul este un aparat cilindric care creează un câmp magnetic puternic în jurul pacientului. Câmpul magnetic format, împreună cu undele de radiofrecvență, modifică alinierea naturală a atomilor de hidrogen din organism. Undele radio ajung la nucleul atomilor de hidrogen și le modifică poziția, iar când aceștia se realiniază în poziția corectă, transmit semnale radio. Aceste semnale sunt trimise către un computer care le analizează și le convertește într-o imagine 3D a unui organ.  


CÂND ESTE NECESAR UN RMN / IRM CEREBRAL?  

IRM cerebral este efectuat la indicația unui medic specialist. Este o metodă de elecție în evaluarea structurilor cerebrale, fiind utilă în evaluarea și monitorizarea unei game diverse de patologii:  

 Patologia tumorală – tumori cerebrale sau meningeale;
 Patologia vasculară – accident vascular cerebral, malformații arterio-congenitale, tromboza sinusurilor venoase, anevrisme;
 Patologia malformativă – malformații congenitale ale creierului, malformații congenitale ale meningelui;
 Patologia degenerativă – epilesia, hidrocefalia internă, atrofia cerebrală,;
 Patologia orbitei, nervilor optici și mușchilor globilor oculari – inflamații sau tulburări neuroendocrine, diplopie, tumori;
 Patologia urechii interne – inflamatorie, tumorală, malformativă, leziuni labirintice, anomalii vasculare;
 Patologia regiunii hipofizare – micro și macro- adenom hipofizar, vizualizarea tijei hipofizare;
 Patologie inflamatorie – encefalite, meningite, encefalopatii, leucodistrofii, scleroză multiplă;
 Patologia cerebrală în cazul unor boli sistemice – leucemie, limfom, HIV – SIDA;
 Patologie post – traumatică.  

În anumite  patologii, în completarea unei examinări standard,  este necesară  efectuarea de secvențe speciale, precum: angiografie RM (artrială/ venoasă), perfuzie RM, DTI + tractografie, Spectroscopie RM.   

CUM NE PREGĂTIM PENTRU EFECTUAREA UNUI RMN CEREBRAL?


RMN-ul Cerebral nu necesită o pregătire prealabilă specială. Totuși, este indicat să nu mănânci și să nu bei lichide cu aproximativ 2-3 ore înainte de examinare.  

Doamnelor le este recomandat să se demachieze înainte de investigație pentru că unele produse cosmetice conțin diferite pudre metalice care pot interfera cu imaginea.  

Vino la RMN cu toate investigațiile și documentele medicale anterioare ce au legătură cu patologia investigată (ecografie, examene de laborator) și oferă informații depre istoricul tău medical (orice fel de afecțiune sau intervenție chirurgicală recentă). Toate acestea ajută medicul radiolog să ofere un diagnostic corect.  

De asemenea, trebuie să te prezinți la medic cu două analize de sânge efectuate recent (ultimele 30 de zile) – uree și creatinină – pentru ca medicul să se asigure că nu există insuficiență renală.  

Dacă suferi de diverse alergii, informează încă de la programare recepția și apoi medicul în privinţa acestui aspect pentru a nu suferi efecte adverse de la substanța de contrast utilizată.  

Înaintea investigației, asistentul medical îți va solicita să scoți toate obiectele de metal deoarece acestea pot fi atrase rapid de către magnetul puternic. Informează medicul dacă ai orice fel de implant metalic (stent cardiac, pacemaker, sterilet) pentru că acesta poate să nu mai funcționeze corect după RMN și îți poți pune viața în pericol.   

OBIECTE METALICE CARE INTERZIC EFECTUAREA EXAMENULUI RMN CAP:  

 stimulatoare cardiace sau defibrilatoare implantate;
 clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme;
 pompe de medicamente implantate sau externe (ca cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice);
 implanturi cohleare;
 cateterele cu componente metalice; gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
 un corp străin metalic din organism.  

OBIECTE A CĂROR COMPONENȚĂ METALICĂ TREBUIE SĂ FIE CLARIFICATĂ DE CĂTRE MEDICUL/SPECIALISTUL CARE LE-A IMPLANTAT, ÎNAINTEA EFECTUĂRII EXAMENULUI RMN (dacă materialul este sau nu compatibil cu RMN-ul):  

 plăci metalice, șuruburi, meșe metalice pentru repararea osului sau articulațiilor;
 tije vertebrale metalice și proteze articulare;
 sisteme de neurostimulare;
 unele tatuaje sau tatuajele permanente pentru sprâncene (pot altera imaginea și pot duce la apriția iritațiilor pielii sau umflare;
 pigmenții negri și albaștri sunt cei mai problematici);
 unele produse cosmetice sau lacuri de unghii care pot conține particule metalice;
 unele lucrări dentare, implanturi, obturații sau aparate dentare;
 gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
 bijuterii metalice, inclusiv piercing-uri corporale;  

CÂT TIMP DUREAZA UN RMN CEREBRAL?

În medie, RMN-ul cerebral durează 20 de minute, dar perioada se poate prelungi până la 50 de minute dacă medicul radiolog consideră necesară o analiză amănunțită sau decide să utilizeze substanță de contrast, pentru a mări acuratețea imaginilor. Examinarea este alcătuită din serii de secvențe, care durează fiecare între 1 și 6 minute, cu mici pauze între ele.  

INTERPRETAREA REZULTATELOR ANALIZEI IMAGISTICE PRIN REZONANTA MAGNETICA


Un rezultat RMN poate să fie gata și în luni de zile în majoritatea centrelor imagistice din țară.

Pentru că știm cât de important este pentru tine să afli cât mai repede dacă ești bine, vei primi interpretarea rezultatelor în timp record.

Rezultatul RMN-ului va fi eliberat în aproximativ 48-72 de ore din momentul efectuării investigației.  

Vei primi film, CD și fișa medicală de interpretare a rezultatelor.  

Pentru Programari si Informatii – Tel / Fax : 0236-467978, Mobil : 0728-212417; 0746-506120  

e-mail : office@remenix.ro  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.