Sezonul pepenilor! Cum recunoștem un pepene bine copt?

profesor Anca Ioana Nicolau și profesor Daniela Borda

Consumatorii apreciază aceste fructe în special în zilele caniculare pentru că, prin conţinutul lor de glucide şi cantitatea mare de apă pe care o conţin, ajută la menţinerea hidratării organismului.

În plus, pepenii reprezintă surse valoroase de vitamina A și C.


Cum pepenii au fost, de-a lungul anilor, asociaţi cu toxiinfecţii alimentare produse de bacterii din genurile Salmonella şi Listeria, pentru a ne bucura în siguranţă de consumul lor, trebuie să respectăm mai multe reguli de igienă.


Pepenii întregi pot fi păstraţi la temperatura camerei, dar durata lor de păstrare e mai mică decât în cazul păstrării în stare refrigerată. Dacă sunt păstraţi la temperatura camerei, pepenii trebuie să fie netăiaţi.

Consumatorii care cumpără pepeni din piaţă, trebuie să înveţe să recunoască un pepene bine copt fără a obliga vânzătorii să “dea țanc” (a tăia dintr-un pepene o bucățică, de forma unei piramide, pentru degustare).

La pepenii verzi bine copţi, partea care a stat pe pământ, trebuie să fie alb-crem la soiurile cu sâmburi şi galbenă-aurie la soiurile fără sâmburi, în timp ce restul cojii arată ca şi cum ar fi brumată de la faptul că e acoperită de pruină. La pepenii galbeni, bine copţi, culoarea este mai intensă, mirosul mai puternic, iar dacă sunt soiuri cu coaja striată, striaţiile sunt mai pronunţate.

Atât la pepenii verzi, cât şi la cei galbeni, zona unde codiţa se prinde de fruct (“buricul pepenelui”) trebuie să fie de culoare brună, codița (“cârcelul”) nu trebuie să fie uscată iar fructul trebuie să sune a gol la “testul de sunet” (se ciocăneşte coaja cu degetul ca şi cum se ciocăneşte la uşă).

Pentru a vă menţine starea de sănătate, specialiştii din proiectul SafeConsume* vă sfătuiesc:

La cumpărare


• Alegeţi doar pepeni integri, care sunt lipsiţi de crăpături şi zone moi!
• Nu cereți vânzătorului să vă “încerce” pepenele!
• Dezinfectaţi-vă mâinile după ce aţi atins pepenii! Purtaţi o sticluţă cu gel dezinfectant cu dumneavoastră pentru a putea face acest lucru.

La transport


• Transportaţi pepenii în alte sacoşe decât cele în care aveţi alimente crude, cum ar fi carnea şi peştele, sau alimente gata-de-consum!
• Dacă folosiţi o sacoşă din pânză pentru transportul pepenilor, aveţi grijă să spălaţi sacoşa înainte de a o refolosi!

Acasă


• Spălaţi-vă pe mâini, cu apă caldă şi săpun, timp de minimum 20 de secunde, înainte de a pune mâna pe pepeni şi după ce i-aţi atins!


• Spălaţi pepenii sub jet de apă şi frecaţi coaja utilizând o perie pentru legume (perie cu tărie moderată a perilor)!


• Pentru spălare, folosiţi apă caldă (temperatura apei trebuie să depăşească cu 2 – 4 grade temperatura pepenilor, care, de obicei, se încălzesc în timpul transportului)! În caz contrar, apa rece va favoriza pătrunderea bacteriilor de la suprafaţa cojii în interiorul pepenilor, prin porii pe care-i are coaja.


• La spălare, acordaţi o atenţie mai mare pepenilor galbeni cu coaja striată, deoarece microorganismele sunt mai greu de îndepărtat de pe suprafaţa lor!


• Nu utilizaţi detergent pentru a spăla coaja pepenilor!


• După spălare, uscaţi suprafaţa pepenilor cu un prosop din hârtie!


• Introduceţi pepenii în frigider doar după ce au fost spălaţi şi aşezaţi-i în compartimentul destinat fructelor şi legumelor pentru a evita contactul cu alte alimente (carne crudă, preparate gata-de-consum)!


• Folosiţi ustensile (cuţite, blaturi) curate pentru a felia pepenii!
• Refrigeraţi bucăţile de pepene pe care nu le serviţi imediat!


• Spălaţi-vă pe mâini după ce aţi tăiat pepenii şi spălaţi ustensilele pe care le-aţi folosit pentru a-i felia şi a le decupa miezul!

Dacă optaţi pentru a cumpăra pepeni deja feliaţi sau miez de pepene tăiat cubuleţe, trebuie să păstraţi aceste produse în stare refrigerată (0 – 4°C).

*Proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020 (grant nr. 727580), în care Facultatea de Ştiinţa și Ingineria Alimentelor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este parteneră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.