Vârstnicii si afecțiunile frecvente in sezonul toamnă-iarnă

Un sistem imunitar slăbit si expunerea crescută la germeni ne fac vulnerabili la afecțiunile din sezonul rece.

Anotimpul friguros aduce cu el probleme de sănătate pentru toți, in special pentru vârstnici.

Vremea rece nu provoacă îmbolnavirea, insă o favorizează deoarece, potrivit studiilor,  in condiții de temperaturi scăzute si umiditate, virusurile care provoacă atât răceala comuna cât si cele care determina gripa se pot multiplica si raspândi mai usor.

In plus, aerul rece reduce circulația sângelui la nivelul mucoaselor nasului, gâtului si plămânilor, ceea ce poate diminua răspunsul sistemului imun.

Vărstnicii sunt mai predispuși la îmbolnavire pentru că sistemul imun slăbește pe măsură ce înaintăm in vârsta și, de asemenea, dezvoltăm alte afecțiuni.

 Cele mai frecvente afecțiuni care se manifestă în sezonul rece :

Răceala comună sau rinita virala poate fi determinata de peste 200 de virusuri. Simptomele se manifesta treptat și pot include durere in gât, congestia nasului si sinusurilor, musuc gros si uneori decolorat, rinoree (nasul curge), strănut, tuse sau raguseală.

Sinuzita este o infecție care poate fi provocată de virusurile răcelii sau de bacterii. Membrana sinusurilor se inflameaza, împiedicand drenarea mucusului. Simptomele includ presiune, durere (la nivelul obrajilor, in jurul ochilor), congestie nazala, mucus gros galben sau verzui, diminuarea simtului olfactiv, febră, cefalee si oboseală.

Bronșita reprezintă o inflamatie a mucoasei tuburilor bronhice, pasajele care leagă traheea de plămâni. Virusurile determină majoritatea cazurilor de bronșită acuta (pe termen scurt), deși si bacteriile pot provoca afectiunea. Simptomele includ presiunea toracica si tusea productivă.

Pneumonia este o inflamație in profunzimea plămânilor, care afectează saculetii (acini) pulmonari si tesutul din vecinatate. Afectiunea poate fi determinata atat de virusuri, cat si de bacterii. Simptomele includ febra, frisoane, tuse productivă, respirație dificila, oboseala si uneori durere toracică atunci caând respiri profund. Dar simptomele pneumoniei pot fi mai subtile. Foarte frecvent, vârstnicii sunt confuzi sau foarte obosiți, fără să manifeste tuse sau febră.

Influenza (gripa) este o boală virală contagioasă si potențial fatala. Simptomele debutează brusc si includ febra, tuse, durere in gat, secreții nazale apoase, dureri musculare, oboseală si, uneori, varsaturi si diaree.

Infecțiile digestive sunt produse de virusuri precum norovirusul, care este contagios si provoaca varsaturi si diaree timp de cateva zile. Te poti imbolnavi de la o persoană infectata sau prin contactul cu mancarea, băutura sau un obiect care au fost contaminate cu virusul.

Pentru a evita imbolnavirile in timpul sezonului rece, vârstnicilor li se recomandă masuri suplimentare de protecție: vaccinarea impotriva gripei, contact cât mai redus cu persoane bolnave si o igienă foarte bună.

In cazul in care apar simptome, prezenta la medic este obligatorie pentru a putea diagnostica si trata corect afecțiunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.