Frecvența crescută a infecțiilor urinare iarna

Iarna este un anotimp foarte dificil pentru organism din cauza tuturor problemelor de sănătate care vin odată cu scăderea temperaturilor.

Deși răcelile sunt, de obicei, cap de listă al “bolilor de iarnă” există și alte afecțiuni care au o frecvență vizibil mai crescută pe timpul iernii, printre care cea mai comună este infecția urinară.

Acest tip de infecții sunt bacteriene și pot fi localizate la orice nivel al tractului urinar, de la vezică (cistită) la uretră (uretrită) sau rinichi (pielonefrită).

Infecțiile urinare au o incidentă crescută în rândul femeilor, copiilor, și bătrânilor.

Femeile au un risc mai mare de a face infecții urinare, în special cistită, deoarece au uretra mult mai scurtă decât cea a bărbaților, bacteriile din exterior putând ajunge mult mai ușor în tractul urinar.

Pe timpul iernii infecțiile urinare sunt frecvente din cauza unui mecanism de protecție al organismului numit diureză indusă de frig.

Corpul uman previne hipotermia amplificând gradul de vascularizaţie al organelor vitale, menținându-le astfel calde.

Deoarece rinichii sunt organe cu rol în filtrarea sângelui de impurităţi, această creștere în circulație rezultă și într-o creștere a producției de urină.

Acest mecanism combinat cu faptul că iarna tindem să consumăm mai puține lichide și să amânăm mersul la baie atunci când simțim nevoia de a urina, ne face mai predispuși la contractarea infecțiilor urinare.

Simptomele specifice infecțiilor urinare sunt: urinări frecvente însoțite de o senzație de usturime sau disconfort, urină tulbure și urât mirositoare, disconfort abdominal, dureri de spate în zona lombară, febră.

Pentru a preveni infecțiile urinare, încercați să vă hidratați corespunzător, să nu amânați mersul la baie, să mențineți o igienă riguroasă a organelor genitale, să purtați lenjerie de corp din bumbac (nu menține umezeală și nu irită zona genitală) și să urinați mereu înainte și după contactul sexual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.