Consumul de zahăr în perioada pandemiei

Zahărul este un aliment care afectează direct creierul uman, stimulând producția de acetilcolină, un neurotransmițător cu rol în funcțiile motorii și atenție.

De asemenea, zaharul mărește excitabilitatea receptorilor pentru dopamină, alt neurotransmițător important cu ajutorul căruia răspundem la stimuli pozitivi.

Tocmai datorită efectelor sale, zahărul ne face să ne simțim mai bine în momentele în care suntem stresați sau nefericiți.

Pericolul consumului de zahăr în exces sta tocmai în caracterul adictiv al acestui aliment care, asemenea unui drog, ne face să ne dorim mai mult și să “poftim” la el.

Iar în 2020, când stresul este la ordinea zilei pentru noi toți, este foarte ușor să picăm în capcana dulce a zahărului.

Obiceiurile alimentare nesănătoase nu aduc decât un confort temporar, o fericire de moment.

Creşterea brucă a valorii glicemiei scade la fel de abrupt după ce consumăm zahăr, lăsând în urmă o senzație de oboseală persistentă și creând o dependență nesănătoasă față de alimentele dulci.

O dietă bogată în zahăr este asociată cu probleme de sănătate severe cum ar fi diabetul, bolile de inimă și obezitatea.

Conform datelor de la OMS, persoanele de orice vârstă care au astfel de condiții preexistente au un risc mai ridicat de a face forme severe de Covid-19 dacă apare infectarea.

Privind lucrurile din această perspectivă zahărul este acum unul din inamicii noștri cei mai mari și cei mai răspândiți. Cantitatea zilnică de zahăr recomandată este de 36 de grame pentru bărbați și 25 de grame pentru femei. Moduri de a reduce consumul de zahăr, mai ales acum în pandemie, includ:

  • Faceţi-vă curat în bucătărie și păstrați doar alimente sănătoase și hrănitoare. Înlocuiți dulciurile cumpărate din comerț cu fructe sau preparate dulci făcute în casă, cu cantități minime de zahăr.

  • Consumați proteine la fiecare masă principală pentru a vă mări energia fără să destabilizați glicemia. Alimente bogate în proteine sunt carnea slabă, lactatele, migdalele și diferitele tipuri de nuci (alune, caju, fistic).

  • Dacă simţiţi nevoia să “gustăriți” între mese, încercați mai întâi să faceţi ceva care vă relaxează. Vizionați un film, citiți o carte, ascultați muzică sau vorbiți cu un prieten. Dacă încă simțiți nevoia să vă îndreptați spre bucătărie, optați pentru un fruct pe care îl puteți savura împreună cu două – trei linguriţe de unt de arahide sau cu o cană fierbinte de ceai.

  • Fiți atent la momentele din zi în care aveți “poftă de dulce”. Dacă observați o corelație între senzația de foame și momente stresante (emoţional sau psihic) încercați să schimbați modul în care gestionați aceste sentimente negative. Apropiați-vă de prieteni și familie, țineți un jurnal sau încercați tehnici de meditaţie. Toate acestea vă pot ajuta fără să vă provoace probleme de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.