INTERVIU CU DOAMNA PROFESOR DR. ROXANA CHIRIŢĂ PROFESOR DE PSIHIATRIE LA UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE IAŞI

  • Doamnă Profesor, care este in viziunea dv cea mai buna metodă de studiu pentru studenţi la disciplina psihiatrie  in timpul pandemiei actuale? Se poate învăţa psihiatrie on line? Credeţi că metoda interpretării de rol de catre actori ( folosită in  SUA) ar fi benefică? Poate fi acceptată şi în alte specialităţi ? Care este opinia corpului profesoral al UMF IASI aupra metodei de învăţare on line pentru disciplinele clinice?
  • Ideal, procesul de învățare în ceea ce privește psihiatria, dar în general și celelalte discipline clinice, presupune contact direct al studentului cu pacienții. În perioada pandemiei, s-a apelat la o formă de învățământ care combină predarea online cu cea clasică, cea din urmă fiind mult restricționată față de activitatea didactică anterioară. Pentru disciplina psihiatrie am adaptat procesul de învățare pentru a facilita studenților o cât ma bună înțelegere a tulburărilor. Astfel, chiar și pentru predarea online, folosim filme care înfățișează aplicarea interviurilor psihiatrice unor actori, sau interviuri psihiatrice aplicate direct pacienților, dar cu securizarea identității acestora. Oricum, nicuna dintre aceste metode nu poate suplini, din păcate, dialogul direct al studentului cu pacienții. Din fericire, în prezent, cel puțin stagiile clinice se desfășoară într-o manieră clasică, studenții putând exersa interviul psihiatric, dar accesul la anumite cazuri, la pacienții cu patologie acută, este în continuare limitat, prin prisma desfășurării activității didactice în spații largi, stabilite în prealabil și a incapacității de a pătrunde direct la patul pacientului (așa cum se proceda înainte).

  • Dacă aţi fi absolventă de medicină promoţia 2020  la examenul de rezidenţiat aţi alege tot psihiatrie ?

Cu sigranță că psihiatria ar rămâne prima mea opțiune. Persoanele care aleg din pasiune această disciplină medicală se documentează chiar înainte de a ajunge în ultimul an de studiu cu privire la natura activității într-un serviciu de psihiatrie și chiar în actualul context determinat de pandemie, cursurile și stagiile de psihiatrie reușesc să creeze o imagine cât mai elocventă asupra a ceea ce înseamnă pacientul psihiatric și activitatea medicului psihiatru, prin dedicarea și inventivitatea noastră, a cadrelor didactice.

  • Dacă aţi fi absolventa de liceu promoţia 2020  aţi alege tot medicina ?

Din nou voi răspunde că da, medicina ar continua să fie calea mea. Această alegere, presupune documentare și pregătire zilnică încă de la începutul liceului, astfel încât, nu cred că starea actuală a sistemului de învățământ datorată pandemiei, ar putea întoarce din drum o persoană care își dorește cu adevărat să devină medic.

  • Ştiu că aveţi ca pasiune filozofia, este filozofia o pasiune independentă sau legata de psihiatrie?

Într-adevăr, filosofia constituie o mare pasiune de-a mea și se află într-o legătură profundă cu pasiunea pentru psihiatrie. Cele două sunt interconectate, principiile psihologiei și ale psihiatriei ca științe derivă din concepte filosofice, care adesea clarifică și completează imaginea asupra aspectelor patologice ale psihismului uman.

  • Aveţi o doctrină filozofică preferată?Existenţíalismul este printre ele?

Fiecare doctrină filosofică în parte are specificul său și idei convingătoare, care vizează de fapt natura umană și perspectiva omului asupra propriei existențe, asupra divinității, asupra relației sale cu mediul înconjurător. Existențialismul, prin accentuarea individualității, prin promovarea ideii că ființa conștiinței nu este în sine, ci pentru sine și prin explicitarea noțiunii de angoasă, se află într-o strânsă relație cu o serie de tehnici psihoterapeutice, valabile în gestionarea multor tulburări psihice, bazate pe adaptarea la nevoile și valorile pacientului, pentru a putea fi cât ma comprehensibile și mai eficiente pentru acesta.

  • Ce credeţi despre conceptul de ,,viaţa expusă,, -temă a filozofiei existenţialiste şi cât de actual este  in aceste timpuri ?

Viața expusă poate trece drept una dintre cele mai universal valabile teme ale gândirii existențialiste. Individul trebuie să acționeze și să riște sub privirea și inevitabil, supunându-se permanent judecății celorlalți. Este ceea ce ni se întâmplă fiecăruia dintre noi, fie că dorim sau nu să acceptăm acest lucru.

  • Vă multumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.