REPERE DIN ISTORIA MEDICINEI

DR. IONEL JULEA

Sã spunem pacienților cã oferim servicii de calitate, sã vinã in clinica noastrã pentru un zâmbet minunat sau dinți mai strãlucitori?

Sperãm cã asta deja știu pacienții noștri sau potențiali pacienți care au auzit despre noi.

Cred cã cititorul nici nu iși dorește asta.

Am senzația cã ar fi prea banal. Sau sã amintim poate cã stomatologia modernã se practicã cu durere minimã? Dacã am ajuns la subiectul acesta, sã spunem cum s-a ajuns la performanta în stomatologie prin evoluția a ceea ce numim freza dentarã.


În 1907 James Joyce îi scria fratelui sãu: „Gura mea e plinã de dinþi cariați, iar sufletul de ambiții deșarte”.

Într-adevar, noi suntem norocoși ca frezele dentare moderne au permis stomatologilor sã lucreze rapid și precis, cu durere mai micã decât înainte.


Frezele dentare moderne pot avea 400.000 r.p.m.( rotaþii pe minut), o vitezã mare ce reduce vibrațiile fațã de frezele din trecut.
Frezele de azi, de multe ori din carburã de tungsten sunt folosite pentru îndepãrtarea țesutului dentar ramolit si pregãtirea dinților pentru obturație.


Exemple de freze dentare antice sunt cele realizate din stilex cu 9000 ani in urmã de catre oamenii din epoca de piatrã, precum si incercãrile fãcute de mayași cu 1000 de ani înainte. Mayașii foloseau instrumente de jad, de mânã, pentru a face gãuri in dinți si fixa bijuterii.


Totuși, din timpuri strãvechi, frezarea dentarã era lentã si greoaie, astfel încât extracția dinților era cea mai comunã metodã de tratament a cariilor. În 1728, fizicianul francez PIERRE FAUCHARD, numit adesea pãrintele stomatologiei moderne, a utilizat o frezã pusã in mișcare de cãtre un arc.


În 1864, dentistul britanic GEORGE FELLOW HARRINGTON a inventat primul motor dentar, mult mai rapid decât cele anterioare, dar foarte zgomotos și dificil de utilizat.

La fel ca ceasul, motorul ( freza ) se întorcea cu o cheie și mergea douã minute pe o rotație.
În 1871, dentistul american JAMES BEALL MORRISON a brevetat o frezã acționatã de picior, care a avut succes imediat. Cele mai bune freze puteau ajunge la 100 r.p.m., dar MORRISON atinge 2000 r.p.m
În anii 1870, dentistul american GEORGE F. GREEN a brevetat freza acționatã electric, dar ea depindea de baterii dificil de realizat pentru a crea prea mult entuziasm.


În final, în 1957, prima turbinã cu aer devine disponibilã cu viteze pânã la 3000 r.p.mș
Astãzi, alternativa la freze include ablaþia cu laser, particule cu abrazie și dispozitive de fascicul cu plasmã, precum și roboți experimentali pentru frezaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.