Rolul programelor de recuperare medicala si tratamentele specifice

INTERVIU CU DOAMNA DR CODREANU GEORGIANA, MEDIC SPECIALIST MEDICINĂ FIZICĂ ȘI REABILITARE LA TERRA CLINIQUE

Dr.Codreanu Georgiana, medic specialist medicina fizica si de reabilitare la Terra Clinique

Dna Dr.Codreanu, ce ne puteti spune despre recuperarea medicala?

Recuperarea (reabilitarea) me­dicală are o continuitate indi­so­lubilă cu medicina profilac­tică şi terapeutică, Completează tratamentele medicale clasice (medicație, intervenții chirurgicale) care vizează vindecarea propriu-zisă a unei leziuni sau „repararea” fizică a zonei afectate. Perioada de convalescență nu va mai fi una pasivă, ci îi va da posibilitatea pacientului de a se implica direct în propria recuperare. Presupune o abordare multidisciplinară, fiind realizată de o echipă de specialiști, cum ar fi: medicul de recuperare, kinetoterapeutul, tehnicianul ortezist, psihologul.

Ce tratament este utilizat?

Tratamentul fizical utilizat în reabilitarea medicală repre­zintă acea parte a terapiei ce foloseşte factorii fizici, inclu­zând hidroterapia, ter­mo­terapia, electroterapia, masoterapia (masajul), kine­toterapia, ergoterapia, pneu­matoterapia, terapia cu inhalaţii. Uneori, programul de recuperare începe chiar înaintea unei operații, pentru pregătirea pacientului, și se poate prelungi până la vindecarea definitivă sau pe o perioadă mai lungă de timp. Monitorizarea progreselor pe parcursul programului este esențială

Ce afectiuni pot fi tratate?

Indiferent de vârstă, orice persoană poate beneficia de pe urma recuperării medicale, aceasta fiind eficientă în cazul unor leziuni diverse, fie ele severe sau minore. În principal, 3 categorii de afecţiuni: Afecţiuni neurologice:hemi-, para-, tetra- plegii/pareze, paralizii/pareze de nervi periferici, polineuropatii, boli degenerative ale sistemului nervos, Afecţiuni reumatice(artroze, hernii de disc lombare, cervicale, spondilita anchiIozantă, poli­ar­trita reumatoidă, spon­dilartrite seronegative), si afecţiuni ortopedice şi/sau posttraumatice care in anotimpul rece declanseaza dureri articulare, uneori foarte accentuate, afectand mobilitatea activa si pasiva a articulatiei la persoanele ce prezinta artroza  deasemenea pot aparea dureri la nivelul unor fracturi sau luxatii mai vechi.

Ce  anume provoacă deteriorarea sănătății în timpul schimbărilor meteorologice?

Deteriorarea stării de sănătate în timpul diferitelor modificări climatice se datorează prezenței unor boli somatice deja existente.

Este adevărat că bolile cronice stimulează cel mai adesea meteosensibilitatea.

Este important să înțelegem că o persoană poate dezvolta anumite patologii în timp și cum unii oameni nu știu despre acest lucru, ei tind să-și explice boala prin diferite motive externe, inclusiv condițiile climatice. 

Modificările climatice pot acționa numai ca factori agravanți ai unei boli deja existente. Chiar daca nu exista suficiente dovezi de natura stiintifica in acest sens, pacientii diagnosticati cu artrita sustin ca iarna le acutizeaza simptomele.

Dr. James Fant, profesor in cadrul Universitatii Carolina de Sud, sustine ca temperaturile scazute determina muschii sa se contracte, punand presiune pe nervi, ceea ce duce la aparitia durerilor.

Mai mult decât atât, in timpul iernii, oamenii au mai puțină activitate fizica, iar acest lucru face ce articulațiile să devina rigide si dureroase de aceea gimnastica medicală este foarte importantă.

Deși teoretic nu există un tratament alopat sau naturist care sa trateze această meteosensibilitate, practic putem lua o serie de măsuri care să limiteze declanșarea simptomatologiei sau să previna apariția complicațiilor cum ar fi un stil de viată sănătos cu o alimentație corespunzatoare (limitarea consumului de grasime animala saturata, a dulciurilor concentrate), hidratare cu ajutorul apei, supelor , a sucurilor naturale de legume si fructe, si a ceaiurilor medicinale; plimbari in aer liber, atunci cand timpul o permite.

Se recomandă îmbrăcarea in haine corespunzătoare vremii de afară, incluzând mănusi si șosete groase, care să protejeze mâinile si picioarele de umiditate si frig.

Gimnastica medicala- Influența benefică a gimnasticii medicale asupra stării generale de sănătate este cunoscută si dovedită in decursul a sute de ani de practică si observație.

Lipsa activitații fizice afectează in mod negativ atât aparatul mioartrokinetic cât si funcțiile cardio-vasculare si intreg metabolismul corpului uman, astfel determinand o scadere in rezistenta organismului la influenta factorilor interni si a factorilor externi.

Pacienții cu afecțiuni reumatismale, in timpul puseului acut, alături de medicația antiinflamatorie si antialgică, iși pot administra si extracte din plante cu efecte antiinflamatorii, decontracturante, sub forma de ceaiuri, capsule, tincturi, pot fi folosite unguente care sunt aplicate local  sau uleiuri esențiale care pot fi adăugate in apa de baie sau pt masaj, masajul reflex.


In această perioadă a anotimpului rece produsele stupului ne sunt aliați de nădejde, deoarece ne oferă o sursa naturala de vitamine, minerale, antioxidanți, aminoacizi, antibiotice naturale: mierea, polenul, păstura, tinctura de propolis, laptișorul de matcă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.