Aceleași sărbatori, alte vremuri…

Articol redactat de Dr. Lucica Grigorică Medic primar cardiologie

Zilele călduțe de toamna cu frunze aurii pe trotuare și arome de fructe coapte au lăsat incet, încet locul dimineților cețoase cu frig pătrunzător și al nopților lungi și reci.

Primii fulgi de zapada deja si-au facut aparitia, starnindu-ne amintiri din copilarie.

Iată-ne în prag de sărbători, aceleași mult asteptate sărbători, în alte vremuri insa…Ne confruntam de aproape un an cu pandemia SARS -CoV2 si dintr-o data parca nimic nu mai e ca inainte.

Suntem din ce in ce mai  siguri ca lumea de maine nu va mai fi ca lumea de dinaintea  pandemiei, dar cu toate acestea trebuie sa gasim solutii sa mergem inainte.

Trebuie sa ne regasim echilibrul in tot ce e frumos si bun in jurul nostru, in fulgii de nea care cad pe strada noastra, in cetina verde de brad, in colindele de Craciun.

Anotimpul rece aduce dupa sine insa si unele probleme pentru pacientii cardiaci, care in perioada pandemiei sunt ceva mai dificil de gestionat. Este adevarat ca frigul influenteaza majoritatea bolilor cardiace, dar respectand recomandarile medicale puteti trece cu bine peste sezonul rece.

Datorita fenomenului de vasoconstrictie la frig, (constrictia vaselor de sange la temperaturi scazute),  riscul de infarct miocardic si accident vascular  cerebral aproape ca se dubleaza iarna.

Tot datorita aceluiasi fenomen presiunea din vasele de sange creste, pacientii hipertensivi avand adesea valori tensionale crescute, mai ales dimineata, fiind astfel necesare cresterea dozelor de medicamente antihipertensive.

Temperaturile scazute, mai ales cele negative pot determina si cresterea frecventei cardiace cu agravarea crizelor de angina pectorala si cresterea consumului de tablete de nitroglicerina.

Pacientii diagnosticati cu infarct miocardic sau angina pectorala trebuie sa evite deplasarile in primele ore ale diminetii si seara cand este mai rece.

Un cardiac nu trebuie sa iasa brusc de la caldura din casa la frigul de afara, ci treptat pentru a permite organismului sa se adapteze.

Se recomanda evitarea  expunerii prelungite la temperaturi sub zero grade, eforturile fizice efectuate in frig, imbracamintea greoaie si mersul pe teren alunecos pentru ca toate acestea solicita un efort mare din partea inimii.

Insuficienta cardiaca este deasemeni o patologie care se poate agrava iarna, prin crestere frecventei episoadelor de decompensare (de agravare).

La aceasta contribuie si alimentatia bogata in grasimi, mult mai sarata din aceasta perioada, dar si lipsa de activitate. Inactivitatea din aceasta perioada a fost agravata acum si de restrictiile necesare pentru a preveni raspandirea SARS -CoV2, dar aceasta nu trebuie sa devina o scuza de a nu face miscare.

Trebuie sa gasim solutii sa facem activitate fizica moderata cel putin 150 minute/sapt si in aceasta perioada.

Efectele benefice vor fi vizibile atat pentru afectiunile cardiovasculare, cat si pentru ameliorarea anxietatii si depresiei, atat de frecvente in aceasta perioada dificila cauzata de pandemia cu SARS -CoV2.

In anotimpul rece constatam si o agravare a bolilor reumatice si o crestere a frecventei virozelor respiratorii.

In aceste conditii consumul de antiinflamatoare devine mult mai frecvent, dar din pacate acest tip de medicatie poate agrava afectiunile cardiovasculare prin cresterea tensiunii arteriale si prin favorizarea retinerii de sare in organism. In acelasi timp antiinflamatoarele interfera cu medicatia anticoagulanta (frecventa la cardiaci) crescand riscul de sangerare.

Din aceste motive recomandam celor cu afectiuni cardiovasculare sa evite acest tip de medicatie sau sa o foloseasca cu prudenta si sub supraveghere medicala.

Pacientii care sufera de arteriopatii periferice, datorita vasoconstrictiei pot avea in sezonul rece agravari ale simptomatologiei. Acestia pot face mai usor degeraturi care se vindeca mai greu sau in cazurile severe se poate ajunge la amputatie.

Cea mai importanta recomandare ramane insa aceea de a nu intrerupe tratamentul cardiologic prescris. Pacientii cardiaci trebuie sa stie ca medicamentele pentru afectiunile cardiovasculare, inclusiv cele pentru hipertensiunea arteriala nu cresc riscul de infectie cu SARS – CoV2.

In aceasta perioada pacientii cardiaci trebuie sa respecte si regulile necesare prevenirii infectiei cu SARS – CoV 2, sa evite contactul cu persoanele care au simptome respiratorii sau sugestive pentru COVID 19, sa se spele frecvent pe maini, sa evite contactul ochilor, fetei, nasului cu mainile nespalate sau nedezinfectate si sa poarte corect masca de protectie.

Preventia este si in aceasta situatie cel mai bun medicament. Informatiile pe care le avem pana in prezent arata ca persoanele cu afectiuni cardiovasculare (cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral), diabet, pot face forme mai severe in cazul unei infectii cu SARS – CoV 2.

Pandemia cu SARS – CoV 2 ne-a schimbat viata din multe puncte de vedere, dar asta nu trebuie sa ne impiedice sa ne bucuram de magia sarbatorilor de iarna.

Chiar daca casele nu ne vor mai fi pline de oaspeti si colindatori ca alta data, chiar daca vacantele de iarna nu vor mai fi petrecute cu grupul de colegi sau prieteni, in sufletele noastre bucuria nasterii lui Isus trebuie sa fie aceeasi.  

Va doresc sarbatori fericite cu sufletul si inima alaturi de cei dragi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.