Digitalizarea sistemului medical at trebui să fie obiectivul prioritar al României

INTERVIU CU SENATORUL MARIUS HUMELNICU

Iată, se împlinește un an de când suntem într-un fel de al treilea război mondial! Ca om politic, cum vi se pare contribuția eroilor noștri din sistemul de sănătate? Suntem în criză, se vede vreo lumină la capătul tunelului? Care ar fi soluțiile?

Pandemia de coronavirus a pus o presiune imensă asupra personalului medical din ţara noastră. Criza din sistemul medical poate nu ar fi fost atât de profundă, iar munca medicilor, dar şi beneficiile pacienţilor ar fi fost cu mult îmbunătăţite dacă în această perioadă s-ar fi pus mai mult accent pe digitalizarea sistemelor medicale, punerea în aplicare de proceduri care să folosească mai bine mediul online, bineînţeles cu măsurile de siguranţă care se impun pentru protejarea datelor.

Ar fi putut face mai mult guvernanții? Indiferent de culoarea lor politică?

Cu toată pandemia care a suprasolictat sistemul de sănătate, guvernanţii nu au considerat ca fiind prioritară eficientizarea sistemului informatic integrat în domeniul sănătăţii, care oricum avea mari deficienţe. În această perioadă de criză s-a dovedit că acest sistem mai mult a încurcat decât a ajutat cadrele medicale.

Dezvoltarea domeniului digital în ultimii ani a luat o amploare fără precedent şi acest fapt ar trebui să determine şi în ţara noastră, în sistemul de sănătate, o evoluţie de amploare. Ar trebui ca România să aibă ca obiectiv prioritar digitalizarea sistemului medical.

Concret, de ce ar trebui urgentată această operațiune?

Pacienţii nu ar mai alerga de la medicul de familie, la spital şi înapoi la medicul de familie. Spitalul nu s-ar mai îngropa în munţi de hârtii ce trebuie completate pentru fiecare pacient în parte, dacă Sistemul Informatic Unic Integrat ar fi cu adevărat funcţional şi dacă ar fi continuu dezvoltat. Acestea ar fi doar o mică parte a beneficiilor ce ar rezida din digitalizarea sistemului de sănătate.

Ați întâmpinat probleme personal sau ați avut cunoștințe care s-au lovit de astfel de neajunsuri?

Fiecare dintre noi deţine un card de sănătate care ar trebui să fie cheia de acces către toate sistemele informatice al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, însă aceste sisteme nu funcţionează întotdeauna unitar şi nici nu a reuşit să elimine volumul de fişe, chestionare, acorduri pe care trebuie să le completeze cadrele medicale şi/sau fiecare pacient care ajunge la spital.

Revenind la provocările aduse de pandemie în sistemul de sănătate din România, nu putem să nu amintim de faptul că telemedicina a revenit în centrul atenţiei şi s-a văzut cât de mult se impune dezvoltarea soluţiilor online de diagnostic şi tratament.

N-ar fi necesară o mișcare de unitate a tuturor factorilor de decizie, mai ales în aceste condiții speciale?

Da, pentru a mişca lucrurile din loc este nevoie ca toate părţile implicate în digitalizarea sistemului de sănătate să-şi unească forţele, ideile şi preocupările în aşa fel încât Ministerul Sănătăţii împreună cu cel al Cercetării, Inovării şi Digitalizării să-şi alinieze politicile şi să accelereze proiectele de digitalizare a sistemului de sănătate.

Comisia pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din Senat, al cărei preşedinte sunt, şi care are atribuţii de control parlamentar asupra activităţii Guvernului în implementarea politicilor tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, tehnologii avansate specifice domeniului, precum şi la alinierea la reglementările europene în acest domeniu, va considera prioritate zero tot ce are legătură cu sistemul medical.

Mulțumim, Domnule Senator! Sănătate și mult succes în activitatea d-voastră!