Ziua Mondială a Cancerului

Pe 4 februarie a fost Ziua Mondială a Cancerului.

Această sărbătoare internațională a fost stabilită în cadrul summit-ului mondial împotriva cancerului din anul 2000, cu scopul de a aduce această problemă în atenția publicului și de a sprijini bolnavii de cancer din întreaga lume.

În fiecare an, Uniunea Internațională pentru Controlul Cancerului împreună cu alte organizații din domeniul sănătății organizează campanii de informare și evenimente caritabile pentru a promova importanța prevenției și a strânge fonduri pentru tratamente și studii.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, dacă incidența cancerului continuă să crească la rata din prezent, numărul deceselor la nivel mondial vor ajunge la 16,3 milioane iar cel al cazurilor la 30 de milioane până în anul 2040, în special în țările sărace și cu venituri medii. 

Aceste estimări sunt greu de digerat, mai ales deoarece, pe baza statisticilor OMS, 40% din morțile cauzate de cancer pot fi prevenite prin implementarea unor strategii de combatere și control potrivite.

Cancerul este un termen general care include o gamă mare de afecțiuni caracterizate prin multiplicarea incontrolabilă a unor celule anormale, mutante, care cu timpul devin tumori.

Diferitele tipuri de cancer apar din diferite motive și afectează cu precădere unul din cele două sexe.

De exemplu, cele mai frecvente și mortale tipuri de cancer diagnosticate la bărbați includ cancerul de prostată, cel la plămâni, cel de colon, de ficat și stomac, în timp ce la femei sunt cancerul de sân, cel la plămâni, cel de colon, tiroidian, cervical  și ovarian.

Cei mai comuni factori de risc controlabili ai cancerului sunt fumatul, o nutriție deficitară, sedentarismul, obezitatea și consumul de alcool în exces.

Factori de risc specifici includ infecțiile cu HPV pentru cancerul cervical, infecțiile cu virusul hepatic B și C pentru cancerul de ficat și infecțiile cu Helicobacter Pylori pentru cancerul la stomac.

Se estimează că o treime sau chiar jumătate din cazurile de cancer pot fi prevenite prin controlarea acestor factori de risc, adoptând un stil de viață sănătos și respectând măsurile sanitare specifice.

Un accent mare se pune și pe detecția în stadiile incipiente, tocmai de aceea dacă aveți cazuri de cancer în familie sau dacă vă încadrați în categoriile de risc, trebuie să vă monitorizați sănătatea și să mergeți pentru un control dacă experimentați simptomatologii suspecte.

Orice umflături care apar brusc, schimbare în greutate fără motiv, dificultăți la înghițire sau urinare, tuse sau oboseală persistentă și multe alte simptome aparent neimportante se merită verificate.