Pilula de cultură

a.g.secară

Un roman care mușcă bine

Bogdan Răileanu, Dinții ascuțiți ai binelui, Humanitas, 2018.

O nouă apariție editorială a lui Bogdan Răileanu, „Să nu lași moartea să te găsească”, ne-a îndreptat către primul său roman, „Dinții…”, pe care avem plăcerea de a-l recomanda, deloc ca pe o lectură ușoară. Ba chiar te va pune pe gânduri.

O combinație de Damian Stănoiu post-modernist (încă nu trans- ori post-uman) și de Mario Puzo (autorul „Nașului”!), situații quasi-dostoievskiene (sau ca la… Cristi Puiu, sau în „După dealuri” de Cristian Mungiu) tratate „cinematografic” (pe coperta IV sunt nominalizați Tarantino și frații Coen) în maniera unui Woody Allen, Benigni, Almodovar, Kusturica, Fellini sau… Corneliu Porumboiu!

Așadar, un alt fel de caz Tanacu, apropo de filmul lui Mungiu, abordat naturalisto-suprarealist, cu un umor aparte, în care satirei i se dă rol de Câine Sacru (poate urmaș al câinelui Sfântului Andrei), fiind vorba de „o mănăstire care se pune cu adevărat în slujba păcătosului… Un loc din care pornește voia lui Dumnezeu spre oamenii care au trebuință de voia lui Dumnezeu. Aici trăiesc bețivi, prostituate, criminali, alcoolici, preoți, călugări, hoți, bolnavi, nefericiți din multe colțuri ale țării și noi, preoții și călugării. Nu e diferență între noi și oamenii obișnuiți. Suntem egali în fața lui Dumnezeu.”

Discursul aparține starețului „reformator” Vladimir, personaj memorabil, ca și cămătarul, interlopul Maldini (călugărit Mladin, care își ia și soția la mănăstire, unde, minune, după vindecarea unui cancer, o lasă și însărcinată), un fel de Gigi Becali cu o altă cale spre cele sfinte, el ajungând să aibă viziuni, să vindece…

Este momentul să-l cunoașteți pe Bogdan Răileanu, un scriitor cu o imaginație debordantă, curajos, un nietzschean atent la caragialisme, expert literar-filosofic în „discordia binelui”!

Desigur, veți descoperi că nu întâmplător mănăstirea era la poalele muntelui Nebunu Mare!