Semne comune că este timpul să mergeți la medicul oftalmolog

Vederea este unul din simțurile pe care ne bazăm cel mai mult și pe care de multe ori îl luăm de bun. Chiar și atunci când începem să experimentăm probleme, de multe ori preferăm să mergem la optometrist ca să obținem o prescriere de lentile decât să apelăm la medicul oftalmolog, din dorința de a economisi bani.

Dar, optometristul poate doar determina dioptriile și diagnostica defectele comune de vedere cum ar fi miopia și hipermetropia.

În schimb, medicul oftalmolog poate diagnostica și trata toate afecțiunile oculare, poate evalua și recunoaște posibile anomalii structurale și de refracție și poate prescrie tratamente.

Ochiul este un organ sensibil și orice durere sau disconfort îi poate afecta gradul de funcționalitate, iar medicul oftalmolog este cel mai în măsură să stabilească un diagnostic și să ofere tratament. Un prin semn că ceva este în neregulă este sensibilitatea la lumină.

Aceasta denotă de obicei existența unei inflamații, care lăsată netratată poate afecta permanent vederea.

Un alt semn important este vederea încețoșată.

Deși putem pune acest semn pe baza schimbării dioptriilor, este important să mergeți la oftalmolog pentru o examinare completă ca să vă asigurați că problema nu este mai gravă decât pare inițial.

Durerea este și el un semn clar că ceva nu este în regulă. Acest tip de durere poate să apară din multe cauze cum ar fi infecții, iritații, alergii, inflamații și migrene.

Din nou, doar un oftalmolog poate aprecia cauza exactă și tratamentul corespunzător.

Durerile de cap frecvente pot fi un semn că trebuie să schimbați ochelarii sau pot semnala existența unei probleme mai serioase, cum ar fi una de aliniere a ochilor (strabismul).

Apariția unor puncte negre în câmpul vizual sau a unor lumini intermitente poate fi cauzată de afecțiuni ale retinei, care, dacă nu sunt tratate imediat pot duce la complicații serioase cum ar fi orbirea.

Gama afecțiunilor oculare este foarte vastă iar simptomele sunt ușor de ignorat. Însă, o problemă simplă ignorată pentru prea mult timp poate avea consecințe permanente, tocmai din această cauză, medicul oftalmolog ar trebui să fie întotdeauna prima alegere atunci când experimentați orice simptome suspecte.