Mituri despre nutriție

Nutriția este un subiect de actualitate care se află în mintea multora dintre noi. Fie că e vorba de slăbit sau dorința de a avea un stil de viață sănătos, nutriția este un factor crucial.

Din păcate, popularitatea și importanța acestui subiect a facilitat și răspândirea unor mituri despre nutriție pe care din păcate, de cele mai multe ori le luăm ca și fapte.

În primul rând avem principiul dietei slabe în calorii.

Deși crearea unui deficit caloric prin alimentație și exerciții fizice este conceptul de baza al unei diete de slăbit de succes, nu trebuie să ignorăm alte variabile importante.

Dezechilibrele hormonale, problemele de sănătate, metabolismul și genetica sunt doar câțiva alți factori care pot îngreuna procesul de pierdere în greutate.

De asemenea, alegerea unor alimente cu puține calorii ne pun în pericolul de a avea un regim alimentar slab în nutrienți esențiali, ceea ce ne face organismul vulnerabil în fața îmbolnăvirilor.

Un alt mit este că grăsimea și carbohidrații sunt inamicii principali al unei diete sănătoase. În realitate, grăsimea este la fel de esențială ca proteinele și fibrele, ceea ce contează mai mult fiind sursele de unde luăm acest aport de grăsimi.

Peștele, avocado, nucile, uleiul de măsline și ouăle sunt, de exemplu, surse importante de grăsimi sănătoase, care promovează slăbitul și sănătatea.

Carbohidrații sunt de asemenea importanți și dacă îi luăm din surse naturale, cum ar fi legume și cereale integrale, sunt asociați cu un risc redus de obezitate, diabet și boli de inimă.

Tot aici putem include mitul că sucurile naturale din comerț sunt sănătoase.

Chiar dacă acestea conțin fructe și legume, fiind bogate în minerale, vitamine și antioxidanți, produsele din comerț vin și cu cantități uriașe de zahăr și un conținut caloric considerabil.

O altă idee preconcepută este că, consumând mai multe mese mici pe zi în loc de tradiționalele mic dejun, prânz și cină, ne putem îmbunătăți metabolismul.

Totuși, studiile arată că frecvența meselor nu contează atâta timp cât vă satisfaceți nevoile energetice.

Doar persoanele cu anumite probleme medicale, cum ar fi diabetul și femeile însărcinate beneficiază de pe urma acestei metode.