Alergiile sezoniere – cauze, simptome, tratament

Rinita alergică este prevalentă primăvara și vara, atunci când diferitele tipuri de polen sunt prezente în atmosferă. Această alergie apare atunci când sistemul imunitar are o reacție exagerată în fața unui alergen, recunoscându-l în mod eronat ca fiind o substanță periculoasă pentru organism.

Sistemul imunitar combate substanța respectivă eliberând histamine și alte chimicale în sânge, care la rândul lor dau simptomatologia specifică alergiilor.

Factorii declanșatori ai alergiilor sezoniere variază de la un anotimp la altul. Copacii cum ar fi plopul, stejarul, salcia și castanul sunt vinovați pentru episoadele primăvăratice de alergii.

Alergiile de vară sunt cauzate de polenul diferitelor buruieni și ierburi iar cele de toamnă de polenul urzicilor, pelinului și pătlaginei.

Rinitele alergice de iarnă sunt puțin diferite, fiind de obicei cauzate de alergeni de interior cum ar fi mucegai, praf și părul de animale.

În cazul alergiilor de iarnă este mai ușor să vă controlați împrejurimile și să reduceți cantitatea de alergeni urmând câteva sfaturi simple cum ar fi curățarea prafului și mucegaiului și schimbarea frecventă a lenjeriei de pat.

Ca și simptomatologie, rinitele alergice variază de la cazuri ușoare la severe.

Simptomele comune include strănutatul, nasul congestionat, lăcrimarea excesivă a ochilor, senzația de mâncărime la nivelul ochilor, nasului, gurii sau al pielii, tuse, dureri de cap, dificultăți de respirație și/sau respirație șuierătoare.

Cel mai bun mod de a combate alergiile sezoniere este evitarea contactului cu alergenii respective, deși pentru reacțiile mai severe se recomandă un tratament cu antihistaminice și spray-uri nazale.

Sunt mulți pași pe care îi puteți face pentru a limita contactul cu diferiți alergeni.

De exemplu, puteți verifica prognoza pentru polen în zona dumneavoastră și să rămâneți în casă în zilele în care valorile sunt ridicate.

În perioada anului în care alergiile dumneavoastră încep să își facă simțită prezența încercați să țineți geamurile închise în zilele cu vânt puternic și să purtați măști de praf atunci când ieșiți afară.

Un alt sfat bun ar fi să investiți într-un aer condiționat cu filtru HEPA care poate opri particulele de alergeni.