3 Lucruri care afectează buna funcționare a sistemului digestiv

Sistemul nostru digestiv, în special stomacul și intestinele are un rol vital nu numai în asimilarea de nutrienți ci și în imunitate, gestionarea stărilor și emoțiilor și în protejarea stării noastre de sănătate generală.

Acest al doilea creier, după cum este numit de unii oameni de știință, formează o barieră care controlează substanțele ce ajung în sânge, iar când acest sistem bine pus la punct nu funcționează cum trebuie, permite toxinelor să invadeze organismul.

De obicei, tindem să credem că nu trebuie decât să avem grijă la ce mâncăm pentru a evita problemele gastrice, însă o dietă nesănătoasă este doar unul din factorii care pot afecta negativ sistemul digestiv.

Un prim factor este reprezentat de antibiotice.

Deși acestea sunt ingerate pentru a trata și prevenii infecții bacteriene, fiind astfel necesare, nu trebuie să uităm faptul că în intestinele noastre se află colonii de bacterii bune cu rol esențial în digestie.

Antibioticele nu pot face diferența dintre aceste bacterii bune și cele care cauzează infecția.

Astfel, numărul de bacterii bune poate scădea semnificativ în timpul tratamentului, aceasta schimbare în flora intestinală putând duce la simptome cum ar fi greața, voma și diareea.

De aceea se recomandă să luați probiotice atunci când sunteți sub tratament cu antibiotice, acestea având rolul de a restabili echilibrul.

Un alt factor demn de luat în seama este detergentul de vase. Un studiu recent a descoperit că triclosanul, o substanță găsită în majoritatea produselor de curățat vase, are un efect negativ asupra populației de bacterii bune din intestine.

Urmele de detergent rămase în urma spălării ajung ușor în mâncare și din mâncare în organism, ducând la simptomatologii gastrointestinale serioase. Un sfat util ar fi să clătiți cu atenție farfuriile și să optați pentru detergenți naturali.

Tot în categoria substanțelor toxice avem pesticidele și ierbicidele.

Acestea alterează microbiomul uman, crescând riscul de apariție al bolilor precum diabetul și obezitatea și promovând proliferarea bacteriilor rele, cauzatoare de infecții.

Pentru a limita consumul de pesticide și ierbicide, cumpărați alimente organice dacă puteți și spălați foarte bine tot ce folosiți în bucătărie.