Factori de risc pentru pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi apar atunci când mineralele dizolvate se acumulează în rinichi.

Acestea pot fi mici și ușor de eliminat prin tractul urinar dar pot fi și de mărimi considerabile, cauzând dureri severe la eliminare. 

Dacă nu sunt tratate, aceste pietre pot duce la probleme urinare, infecții sau chiar leziuni renale.

Pietrele la rinichi pot fi de patru tipuri: de calciu, de acid uric, struvite și de cistină.

Pietrele de calciu apar atunci când rinichii rețin excesul de calciu pe care mușchii și oasele nu-l folosesc, în loc să îl elimine.

Acest calciu se combină cu substanțe reziduale, formând cristale, care se unesc la rândul lor pentru a crea pietrele efective. Pietrele din acid uric apar din cauza consumului deficitar de apă.

Urina conține acid uric, iar, atunci când nu există suficientă apă pentru a-l dilua, urina devine mai acidă și cresc riscurile apariției acestui tip de pietre renale.

Pietrele struvite pot apărea în urma infecțiilor urinare și sunt formate din amoniu și magneziu. Pietrele din cistină sunt mai rare, această substanță fiind prezentă în mod normal în mușchi.

Sunt mai mulți factori care pot duce la formarea acestor pietre, de la un consum inadecvat de lichide la istoricul medical sau dietă.

Pe lângă deshidratare, factorii de risc pentru pietrele urinare includ obezitatea, un stil de viață sedentar, diabetul, o dietă bogată în sare și proteine, tensiunea mare, sarcina și un istoric de pietre la rinichi în familie.

Sexul și vârsta reprezintă și ele factori de risc, pietrele la rinichi fiind mai frecvente la bărbați și afectând în principal persoanele de peste 40 de ani (deși asta nu este o regulă).

Persoanele aflate în recuperare după o intervenție chirurgicală a sistemului digestiv eu și ele un risc mai mare de a avea pietre la rinichi, la fel și persoanele cu boli care afectează capacitatea organismului de a asimila calciul.