Alimente interzise în ulcerul gastro-duodenal

Ulcerul gastro-duodenal, cunoscut și ca ulcerul peptic se manifestă prin leziuni care apar la nivelul mucoasei gastrice sau duodenale. Acestea pot apărea ca rezultat al inflamației cauzate de bacteria Helicobacter pylori (H. pylori), în urma ingerării frecvente a antibioticelor și altor medicamente antiinflamatorii, din cauza fumatului sau al abuzului de alcool sau ca rezultat al producției excesive de acid gastric.

Ulcerele peptice sunt o problemă comună de sănătate iar cel mai frecvent simptom al acestora este durerea abdominală, ce poate varia în intensitate de la blândă la severă.

În unele cazuri, această durere poate apărea în mod special noaptea.

Alte semne comune alte ulcerelor gastro-duodenale includ greața, indigestia, voma, schimbări de apetit, pierderi în greutate și scaune închise la culoare sau cu sânge.

Pe cât de comune sunt acestea, ulcerele peptice pot duce la probleme serioase de sănătate cum ar fi perforații ale stomacului sau intestinului, hemoragii interne și formarea de țesut cicatricial, care poate îngreuna digestia și trecerea mâncării prin tractul digestiv.

Pe lângă tratamentul medicamentos, pentru a trata ulcerele gastro-duodenale este foarte important să urmați o dietă strictă.

Multe alimente și mâncăruri pot înrăutăți simptomatologia, nepermițându-i organismului să se vindece. Alcoolul de orice tip este un iritant gastric și trebuie evitat pentru a promova vindecarea.

Cafeaua și băuturile cu cafeină pot crește producția de acid gastric și trebuie astfel consumate cu moderație sau scoase complet din alimentație pe perioada tratamentului. Laptele intră și el în această recomandarea, chiar dacă în trecut era recomandat pentru tratarea ulcerelor.

Mâncărurile grase cum ar fi supele cremă, sosurile și prăjelile afectează și ele producția de acid gastric și pot cauza reflux esofagian, înrăutățind astfel simptomatologia ulcerelor.

Grăsimile sănătoase cum ar fi avocado, nucile și uleiul de măsline sunt chiar recomandate pentru efectele lor calmante.

Sarea și mâncărurile bogate în sare cum ar fi murăturile, măslinele și legumele fermentate creează un mediu prielnic pentru H. pylori, crescând astfel riscul apariției ulcerelor.

Mâncărurile picante cu ardei iute, piper și hrean pot înrăutăți senzația de durere și disconfort în anumite cazuri și este recomandat ca persoanele cu ulcere gastro-duodenale să limiteze consumul acestora.

Cărnurile, mai ales cele procesate cum ar fi cârnații intră și ele în categoria mâncărurilor interzise, la fel și dulcea ciocolată care poate crește producția de acid gastric.

În categoria mâncărurilor și alimentelor recomandate persoanelor cu ulcere peptice enumerăm fructele proaspete (fără citrice), legumele fierte sau fripte (fără roșii sau crudități), proteinele slabe cum ar fi puiul, peștele, mazărea și fasolea, lactatele fermentate (kefir), cerealele integrale, și ierburile aromatice și condimentele cum ar fi turmericul, ghimbirul și scorțișoara.