Boala Lyme

Boala Lyme cunoscută și ca Borrelioza Lyme este o boală infecțioasă transmisă la om prim mușcătura unei căpușe. Este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi iar căpușele devin purtători în urma hrănirii cu sângele unui animal infectat, cum ar fi șoarecele, păsările sau căprioarele.

Căpușa trebuie să fie prezentă pe pielea unei persoane timp de cel puțin 36 de ore pentru a transmite infecția și majoritatea persoanelor cu boala Lyme nu își amintesc să fi fost mușcați de o căpușă.

Boala Lyme este cea mai comună afecțiune transmisă de căpușe din Europa și America, iar persoanele care locuiesc în zone împădurite sau au animale de companie care au acces la zone verzi, au cel mai mare risc de îmbolnăvire. Este mai comună primăvara și vara când căpușele sunt active.

Simptomele bolii Lyme variază din punctul de vedere al severității și evoluția bolii poate fi împărțită în strei stadii: incipientă localizată (eritem), diseminată și persistentă.

Eritemul apare la câteva ore sau săptămâni după mușcătură și se poate manifesta printr-o simptomatologie asemănătoare cu cea gripală. Infecția diseminată apare ca rezultat al răspândirii infecției în organism, la câteva săptămâni sau luni după mușcătura inițială.

Simptomatologia acestui stadiu este mai severă, incluzând afectarea articulațiilor, cardita și neuroborelioza acută.

Ultimul stadiu, cel al infecției persistente, apare la câteva luni sau chiar ani de la infecție și se manifestă prin astenie, artrită, probleme de memorie și neuroborelioză cronică.

Per ansamblu, cele mai comune simptome ale bolii Lyme sunt starea generalizată de oboseală, dureri musculare și de articulații, febră, o erupție care se aseamănă cu centrul unei ținte, dificultăți în concentrare și tulburări de somn.

Totuși, simptomatologia bolii Lyme nu este fixă. Unii bolnavi pot fi în stadiul infecției persistente fără a experimenta simptomele celorlalte etape sau simptomatologia poate fi intercalată, câștigându-i afecțiunii titlul de “Boala cu o mie de fețe”.

Ca și tratament, Boala Lyme este cel mai ușor de combătut cât este în faza incipientă, fiind nevoie doar de un regim cu antibiotice orale timp de două săptămâni. Doxiciclina, este cel mai folosit antibiotic pentru tratarea bolii Lyme, fiind recomandat și pentru profilaxie, în cazul în care o persoană simte mușcătura sau găsește căpușa pe corp.

Unele persoane experimentează simptomatologia specifică și după tratamentul cu antibiotice, această afecțiune fiind cunoscută ca sindromul post boala Lyme sau post tratament.

Acest sindrom se manifestă prin tulburări de cogniție și mobilitate, ce pot persista pe perioadă îndelungată. În jur de 10-20% din persoanele infectate se vor confrunta cu acest sindrom, deși cauza este necunoscută la momentul actual.