Importanța hormonilor tiroidieni în organism

Tiroida este o glandă mică, în formă de fluture, localizată la baza gâtului (chiar sub mărul lui Adam) care produce produși chimici numiți hormoni. În ciuda mărimii sale rolul acestei glande este crucial, controlând metabolismul și funcția organelor importante cum ar fi creierul, inima, ficatul, rinichii și pielea.

Pentru a-și îndeplini acest rol, glanda tiroidă se folosește de iodul din alimente pentru a crea cei doi hormoni tiroidieni: triiodotironina (T3) și tiroxina (T4), pe care îi depozitează și eliberează atunci când este nevoie de ei.

Hormonii tiroidieni afectează fiecare celulă și organ al corpului, funcționalitatea tiroidiană afectând astfel starea generală de bine a organismului.  

Ei pot crește sau scădea pulsul și temperatura corporală, reglează rata de ardere a caloriilor afectând astfel creșterile și scăderile în greutate, controlează modul în care mușchii se contractă, influențează rata de înlocuire a celulelor bătrâne, reglează ciclurile menstruale și au rol în funcția sistemului nervos central și periferic.

Problemele apar atunci când nivelele hormonilor T3 și T4 devin prea mici sau prea mari. Disfuncțiile tiroidiene sunt relativ frecvente, cu 27 de milioane de persoane diagnosticate la nivel global și 13 milioane de cazuri care, conform statisticilor, vor rămâne nediagnosticate.

Hipertiroidismul apare atunci când hormonii tiroidieni sunt excretați în exces. Simptomele hiperfuncției tiroidiene includ iritabilitatea, anxietatea, scăderea în greutate, căderea părului, dereglarea ciclului menstrual (menstruații mai rare și ușoare), transpirație în exces și o stare de nervozitate.

Hipotiroidismul apare atunci când nu există suficienți hormoni tiroidieni în organism pentru a asigura funcționarea normală a sistemelor și organelor.

Simptomele hipofuncției includ luarea în greutate, probleme de concentrare, depresia, piele uscată, o stare generală de oboseală, tulburări de somn, dureri de mușchi și articulații și dereglarea ciclului menstrual (menstruații mai dese și mai abundente).

Funcția tiroidiană este controlată cu ajutorul hipotalamusului și al glandei pituitare, aceste structuri ale sistemului endocrin excretând tiroliberina (TRH) și tireotrofina (TSH), hormoni care stimulează glanda tiroidiană să producă și secrete hormoni. Hipotalamusul și glanda pituitară simt când nivelul hormonilor tiroidieni este prea scăzut sau prea ridicat și-și modifică secreția TRH-ului și TSH-ului în conformitate.

Hipotiroidismul și hipertiroidismul apar când aceste mecanisme naturale nu reușesc să controleze nivelul hormonilor tiroidieni sau când integritatea structurală și funcțională a tiroidei sunt afectate.

Oricare ar fi cauza, probleme tiroidiene trebuie tratate cu seriozitate. Dacă experimentați simptome specifice hipo sau hiper funcției tiroidiene, nu ezitați să mergeți la un endocrinolog pentru o examinare amănunțită și tratament.