Pilula de cultură

a.g.secară

De sărbători, un altfel de „Isus” rămâne… tot Iisus Hristos!

Gabriel Liiceanu, Isus al meu, Humanitas, 2020

Gabriel Liiceanu, în numele Lucidității, Adevărului de dincoace de Dogma care proclamă că „Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.” (Ioan 14, 6), propune, de fapt, întregii societăți (nu numai românești), mai multe discuții, (și) prin prisma unei „asceze epistemologice mature” (p.141), dar „însetat” de o dorință (însoțită de o revoltă camusiană) cu siguranță una înrudită cu aceea exprimată de E. Ionesco într-un interviu menționat la pag.86: „Dorința mea e să cred. Vreau să cred, sunt ca acel prieten al meu, preot, care se ruga în fiecare dimineață: Mon Dieu, faites que je croie en Vous. Așa sunt. Aceasta este atitudinea mea în permanență. Și uneori mă revolt împotriva a ceea ce mi se pare că e rău făcut.”, p.86) pe care aș numi-o firească, dialectic: aceea de a avea un prieten perfect, Absolut. (Onest, aș încerca să sugerez că este o ipoteză de lucru.) În persoana, ființa lui Dumnezeu!

Este posibil ca „Isus al său” să fie doar începutul… „Începutul unei prietenii frumoase”.

De-a lungul demonstrației, se va înțelege că nu este vorba doar de un „Isus al lui Liiceanu”, ci de un Iisus al fiecăruia, deși accentul, clar, cantitativ, dar și calitativ, va cădea pe „relația personală” a filosofului nu numai cu Persoana, cu Sfânta Treime, ci și, într-un fel secundar, cu Dogma, Bisericile, o Tradiție înțeleasă „cum se poate sau cum se vrea” de către cler, mireni, laici ș.a.m.d.

În capitolul „Credo” este clar: „Fiecare dintre noi rămâne în brațe cu «Isus al lui». Unii luându-l ca garanție pentru existența lui Dumnezeu.” (p.241) Dar în carte îi mai cunoaștem și pe Isus al lui Thomas Jefferson, al lui Dostoievski, Nietzsche, Tolstoi, cel personal al celor de la „Depeche Mode”, Isus al lui Liiceanu fiind „asemenea statuilor eline curățate de fardul și de kitschul culorilor și devenite pure în albul marmurei lor.” (p.212)

Bref, pentru unii cartea poate fi un alt drum de apropiere de Sacru![i]


[i]