Care sunt bolile transmise de căpușe?

În ziua de azi foarte puține persoane nu sunt conștiente de pericolele care vin în pachetul mic reprezentat de căpușele comune şi de bolile transmise de căpușe. Acești paraziți înrudiți cu păianjenii, care la maturitate nu depășesc mărimea unei semințe de măr (decât după ce se hrănesc) sunt întrecute doar de țânțari când vine vorba de transmiterea bolilor la oameni. Există diferite specii de căpușe, fiecare având particularitățile sale caracteristice, de la colorit la mărime și potențialul epidemiologic.

Boala Lyme

Cea mai întâlnită specie de căpușe din România este Ixodes ricinus, purtătoarea bolii Lyme și a encefalitei de căpușă. Boala Lyme, cunoscută și ca borelioza sau “boala celor 1000 de fețe” este cea mai cunoscută afecțiune gravă transmisă de căpușe. Este o infecție bacteriană cu o simptomatologie atipică, ceea ce o face greu de depistat. Infectarea apare în urma unei înțepături și al unui contact direct cu parazitul infectat. O căpușă trebuie să stea în medie măcar 4 ore pe om pentru a transmite boala.

Poate da manifestări asemănătoare gripei (dureri de cap, oboseală), dureri articulare, manifestări cutanate, cardiace și neurologice. Boala Lyme are o evoluție în 3 stadii și dacă nu este tratată timpuriu poate duce la complicații severe cum ar fi meningita, boli autoimune sau miocardita. Primul stadiu este local, caracterizat prin eritem și simptomatologie similară cu gripa comună. Al doilea stadiu este cel în care infecția se răspândește, ducând la simptomatologia diversificată. Al treilea stadiu este cel cronic care apare la câteva luni sau câțiva ani de la infectarea originală, iar manifestările generale sunt deteriorări articulare și nervoase.

Encefalita de căpușă

Cunoscută și ca meningoencefalita de vară este o boală virală a sistemului nervos. Boala este foarte agresivă și poate duce la disfuncții neurologice, uneori ireversibile. Simptomatologia inițială este similară cu cea a gripei comune, ca în cazul bolii Lyme, urmată de faza a doua, în care se instalează meningita propriu-zisă. Complicațiile encefalitei de căpușă include epilepsia, tulburările de memorie, modificări de comportament, tulburări de concentrare și motorii.

Febra recurentă și febra hemoragică Crimeea-Congo

Alte două boli ce pot fi transmise de căpușe sunt febra recurentă și febra hemoragică Crimeea-Congo. Cea recurentă se manifestă prin episoade recurente de febră, după cum îi spune și numele.  Episoadele variază ca durată și ca intervalul în care debutează, iar simptomatologia apare la 1-3 săptămâni după infectare. Febra hemoragică este o boală mai severă, cu o rată de mortalitate de 30%. Simptomele apar brusc și sunt similare cu cele ale gripei, plus manifestări gastrointestinale și sângerări.

Deoarece bolile transmise de căpușe sunt periculoase și rareori mortale, accentul se pune foarte mult pe prevenție. Evitați zonele cu iarbă înaltă sau tufișuri, purtați haine lungi și deschise la culoare și folosiți insecticide și produse repelente dacă locuiți în zone cunoscute pentru populația mare de paraziți.

Fii cât mai informat despre simptomele date de diferite boli. Citeşte mai multe aici!