Ce este insomnia? Posibilele cauze ale insomniei

Ce este insomnia?

Insomnia este o tulburare de somn comună care se poate manifesta în mai multe moduri. De exemplu, poate fi caracterizată prin dificultăți în a adormi, inabilitatea de a rămâne adormit sau prin trezitul mult prea devreme. O persoană cu insomnie se va simți obosită când se trezește dimineața iar performanța acesteia la muncă și calitatea vieții va fi drastic afectată.

Insomnia poate exista ca problemă singulară sau poate fi asociată cu alte condiții de sănătate. Tratarea acestor condiții aferente poate ameliora simptomele insomniei, dar uneori aceasta se poate croniciza.

Care sunt posibilele cauze ale insomniei?

Cauzele insomniei cronice includ călătoriile frecvente, obiceiurile de somn nesănătoase, stresul și mâncatul seara târziu. Perturbarea ritmului circadian prin călătoritul în alte fusuri orare sau lucratul în ture schimbătoare poate induce insomnia.

Stresul cauzat de muncă, școală, situația financiară sau sănătate vă poate ține mintea activă noaptea, fiind dificil să adormiți. Evenimentele stresante cum ar fi divorțul, pierderea locului de muncă și alte episoade traumatizante pot și ele duce la insomnie.

Obiceiurile de somn nesănătoase sunt lucruri simple, dar cu un impact majori asupra calității odihnei.
Aici includem:
– activități stimulante înainte de somn,
– mediu de odihnă neprimitor (pat incomod, gălăgie, etc.)
– folosirea dispozitivelor electronice cu ecran înainte de culcare
– un program de somn schimbător.

Mâncatul la ore târzii, mai ales în cantități mai mari sau mâncăruri mai grele poate da o senzație incomodă atunci când stați întins și poate provoca arsuri la stomac. Tocmai de aceea se recomandă să cinăm cu câteva ore înainte să ne culcăm sau să optăm pentru gustări ușoare seara.

Înafară de aceste recomandări legate de alimentație, trebuie să ținem cont și de consumul de substanțe care pot afecta calitatea somnului. Cafeina, nicotina și alcoolul au efecte stimulante și influențează negativ somnul.

Factori ce ţin de alte probleme de sănătate

Ce este insomnia? Posibilele cauze

Pe lângă acești factori care țin de stilul de viață, insomnia poate apărea și ca simptom al altei probleme de sănătate. De exemplu, 40% din persoanele cu tulburări psihice au insomnie. Aici includem depresia, tulburările anxioase, cum ar fi anxietatea sau sindromul post-traumatic și tulburările de comportament. Alte probleme de sănătate asociate cu insomnia sunt durerile cronice, diabetul, cancerul, problemele de inimă, Alzheimer’s, Parkinson’s și astmul.

Insomnia este o problemă frecventă. Conform statisticilor, aceasta afectează 35% din adulți și trebuie tratată din timp pentru a evita cronicizarea și efectele negative ale lipsei de odihnă.

Fii cât mai informat despre simptomele date de diferite boli. Citeşte mai multe aici!