2021 – Anul internaţional al fructelor şi legumelor

Prof. dr. ing. Anca Ioana NICOLAU și Prof. dr. ing. Daniela BORDA

Anul 2021 a fost declarat Anul internaƫional al fructelor şi legumelor de către Organizaƫia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a Naţiunilor Unite.

Această inițiativă este justificată de nevoia de a atrage atenƫia consumatorilor asupra beneficiilor nutriƫionale şi de sănătate pe care le are consumul de fructe şi legume, de necesitatea a pleda pentru diete diversificate şi echilibrate şi de a promova un stil de viaţă sănătos.

Fructele şi legumele sunt surse bune de fibre alimentare, vitamine, substanţe minerale şi alţi fitonutrienți benefici. Astfel, FAO şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca fiecare adult să consume cel puţin 400 g de fructe şi legume zilnic. Acest lucru este benefic pentru a preveni bolile cronice, cum ar fi cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare şi obezitatea, precum şi pentru a contracara deficienţele de micronutrienţi.

O porție de fructe sau legume echivalează cu cantitatea de 80 g așa că, dacă doriţi să ţineţi minte uşor câte astfel de porţii trebuie să consumaţi zilnic ca să ajungeţi la cantitatea recomandată de FAO şi OMS, aplicaţi “regula degetelor de la o mână”, ceea ce înseamnă că va trebui să consumaţi cinci porţii, eşalonate de-a lungul unei zile.

Gradul înalt de perisabilitate al fructelor şi legumelor impune acordarea unei atenţii deosebite la manipularea şi păstrarea acestora pentru protejarea calității şi siguranţei alimentare a acestora şi pentru a minimiza pierderile şi risipa alimentară.

Responsabilitatea pentru realizarea acestor obiective revine tuturor participanţilor din lanţul alimentar, de la fermieri la consumatori. Specialiștii SafeConsume* le recomandă consumatorilor să spele bine fructele şi legumele înainte de a le mânca.

Fructe și legume

În cazul multor fructe şi legume (ex. morcovi, ţelină, castraveţi, mere, piersici), simpla clătire cu apă nu este suficientă. Trebuie folosite perii speciale, care să asigure curăţarea fermă şi delicată în acelaşi timp.

Pentru frunze, cum sunt cele de salată, este important să se elimine foarte bine apa rămasă de la clătirea lor, motiv pentru care este recomandată tamponarea lor cu un prosop din hârtie, un prosop curat din pânză sau folosirea unor dispozitive concepute special pentru separarea apei de pe frunzele de salată, care poartă denumirea de centrifuge pentru salată sau uscătoare de salată.

De asemenea, spălarea fructelor şi legumelor se mai poate realiza folosind detergenţi special concepuţi pentru acestea, care îndepartează cu uşurinţă ceara, murdăria şi alte reziduuri ce se găsesc pe fructe şi legume.

Spălarea fructelor și legumelor înainte de consum

Ignorarea etapei de spălare, în special în cazul în care fructele şi legumele se consumă crude, poate conduce la o serie de îmbolnăviri. Spre exemplu parazitare (ex. toxoplasmoza, oxiurioza, giardioza), sau bacteriene, cum sunt cele produse de Listeria monocytogenes, Escherichia coli verotoxicogenă, Salmonella, Shigella.

Profitaţi de faptul că este sezonul fructelor şi legumelor şi consumaţi-le în cantităţile recomandate! Indicat este şi să le consumaţi într-o varietate cât mai mare. Pentru că fiecare culoare întâlnită la fructe şi legume este asociată cu un fitonutrient, mâncaţi cât mai colorat! În acest fel veţi profita de toate beneficiile pe care le pot oferi fructele și legumele, mai ales când le veţi consuma în stare proaspătă.

*Proiect european finanţat de Uniunea Europeană prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020 (grant nr. 727580), în care Facultatea de Ştiinţa și Ingineria Alimentelor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este parteneră.

Mai multe articole despre alimentație aici!