Cum să previi toxiinfecțiile alimentare vara?

Deși ne bucurăm de sosirea verii, creșterea temperaturilor poate aduce și riscuri pentru siguranța alimentelor. În lunile fierbinți de vară, toxiinfecțiile alimentare au o rată de apariție crescută, deoarece bacteriile se înmulțesc mai repede la temperaturi mai ridicate.

Intoxicația sau toxiinfecția alimentară este o afecțiune cauzată de consumul de alimente sau lichide contaminate cu microorganisme precum bacteriile, virusurile sau paraziții.

Contaminarea poate avea loc oricând în timpul cultivării, recoltării, procesării, depozitării, transportului sau pregătirii. O cauză comună este contaminarea încrucișată, atunci când organismele dăunătoare se transferă de la o suprafață la alta.

Ce cauzează toxiinfecția alimentară?

● Principala cauză este ingestia alimentelor sau băuturilor contaminate cu bacterii, paraziți, virusuri, însă, în anumite cazuri, nu se poate identifica care exte cauza exactă a toxiinfecției alimentare.
● Mâinile și suprafețele nespălate sau spălate necorespunzător pot răspândi rapid germenii.
● Manipularea necorespunzătoare a alimentelor sau a ustensilelor de bucătărie poate provoca transferul microorganismelor de la alimentele crude la cele gătite.
● Gătirea nu se realizează la o temperatură sigură pentru a distruge bacteriile dăunătoare.
● Alimentele nu sunt păstrate la rece astfel încât să nu se strice sau sunt consumate expirate.

Simptomele pot varia de la ușoare la severe și pot diferi în funcție de germenii înghițiți.
Cele mai frecvente sunt iritarea stomacului, crampe stomacale, greață, vărsături, diaree și febră. Este posibil să dureze ore sau zile până se dezvoltă simptome.

Trebuie să mergi la medic dacă simptomele sunt febră peste 38°C, scaune sângeroase sau diaree care durează mai mult de trei zile, vărsături frecvente, semne de deshidratare, incluzând urinare în cantități mici sau deloc, gură și gât uscat sau senzație de amețeală.

Medicul adresează întrebări despre simptome, consumul de alimente sau băuturi, pentru a exclude alte boli care produc simptome similare, cum ar fi apendicita acută, colecistita acută sau colita ulcerativă.

Cum să previi?

● Păstrează alimentele la temperaturi de 4-8°C
● Spălare repetată a mâinilor și a vaselor în care se gătește
● Spălarea fructelor, legumelor, zarvaturilor și verdețurilor înainte de a fi consumate sau gătite.
● Utilizarea apei potabile pentru prepararea alimentelor sau consumului uman.

Înțelegând riscurile, poți ajuta la prevenirea apariției bolilor de origine alimentară pe timpul verii.

Fii cât mai informat despre simptomele date de diferite boli. Citeşte mai multe aici!