Arsurile solare – cauze, simptome și prevenție

Arsurile solare sunt termenul pentru pielea roșie, uneori umflată și dureroasă. Acestea sunt cauzate de supraexpunerea la razele ultraviolete (UV) de la soare. Arsurile solare pot varia de la ușoare la severe.

Arsurile solare sunt un factor de risc grav pentru cancerul de piele. Cel mai mare risc de expunere este la prânz când razele soarelului sunt cele mai puternice.

Simptomele variază de la persoană la persoană. Este posibil să nu observi roșeața pielii timp de câteva ore după ce a început arsura. Arsurile solare minore nu cauzează de obicei decât o ușoară roșeață și sensibilitate în zonele afectate.

Simptome

În cazuri ușoare poți avea simptome precum piele de culoare rozalie sau roșie, senzația de piele caldă sau fierbinte la atingere, sensibilitate la atingere sau vezicule cu lichid.

În cazuri grave poți avea simptome precum: febră, frisoane, greață și vărsături, slăbiciune. Arsurile solare pot apărea în mai puțin de 15 minute, dar răul nu este adesea evident.

După expunerea la soare, pielea poate deveni roșie în doar 30 de minute, dar cel mai adesea durează 2-6 ore. Durerea se manifestă, de obicei, la 6-48 de ore după expunere. Arsura continuă să se dezvolte 24-72 de ore, uneori urmată de descuamarea pielii în 3-8 zile.

O arsură solară ușoară nu necesită în mod normal o vizită la medic. Însă, dacă există simptome severe, este important să soliciți asistență medicală și să începi tratamentul cât mai repede.

Simptomele se amelioreză prin hidratarea cu apă, aplicarea de creme pentru reducerea inflamației, aplicarea locală de comprese reci, uneori și administrare de antiinflamatoare.

Cum să alegi protecție solară

SPF-ul (factor de protecție împotriva arsurilor solare) este bazat pe capacitatea protecției solare de a suprima arsurile solare. Cu cât este mai mare gradul SPF, cu atât este mai mică cantitatea de daune directe ale pielii.

Cea mai bună protecție se obține prin aplicarea cu 15-30 minute înainte de expunere, urmată de o reaplicare la 15-30 minute după începerea expunerii.

Este important să reții că cel mai bun mod de a preveni suferința este de a evita expunerea la radiațiile puternice și pe perioade mari de timp!