Insuficienţa cardiacă cu fracţie de ejecţie redusă

Insuficienţa cardiacă cu fracţie de ejecţie redusă

Interviu cu doamna dr. Lucica Grigorică – Medic Primar Cardiologie

Titlul acestui articol poate ca pare la prima citire extrem de complicat si prea stiintific pentru un cititor obisnuit, pacient sau nu, care nu este cadru medical.

Cresterea incidentei bolilor cardiovasculare obliga si oamenii sa fie din ce in ce mai informati despre noile descoperiri medicale.

A sti cat mai multe despre boala de care suferi tu sau un apropiat de-al tau poate contribui la o evolutie mai buna.

Ce este insuficienta cardiaca?

Insuficienta cardiaca este un sindrom clinic extrem de complex.  Aceasta este o asociere de semne si simptome care poate complica orice afectiune cardiovasculara.

In termeni mai simpli, orice boala de inima poate sa ajunga in faza finala numita insuficienta cardiaca daca nu este tratata la timp si eficient.

Cele mai importante semne si simptome ale insuficientei cardiace avansate sunt:

  • dispnee (lipsa de aer) la eforturi din ce in ce mai mici (in formele severe chiar lipsa de aer in repaus),
  • edeme gambiere (picioare umflate),
  • fatigabilitate (oboseala marcata),
  • acumularea de lichid in pleure (foitele care inconjoara plamanii), in pericard (in jurul inimii), in abdomen,
  • dureri abdominale mai ales in partea dreapta (prin marirea de volum a ficatului),
  • nevoia de a dormi pe mai multe perne cu toracele cat mai ridicat, palpitatii.

Frecvent, insuficienta cardiaca debuteaza cu simptome pe care pacientii le trec cu vederea, motiv pentru care diagnosticul este intarziat.

Orice pacient care sufera de o afectiune cardiaca si incepe sa prezinte semne de oboseala ar trebui sa se programeze la un consult cardiologic. Afectiunile care te trimit la medic sunt: hipertensiune arteriala, infarct miocardic, angina pectorala, stenoza aortica, proteze valvulare mecanice sau biologice etc.

Ecografia cardiaca devine alaturi de electrocardiograma o explorare obligatorie. La aceasta se adauga o serie de analize de sange si alte investigatii specifice. Ecografia cardiaca va stabili daca aveti insuficienta cardiaca cu fractie de ejectie redusa (la care facem referire in acest articol).

Clasificare

Insuficienta cardiaca este o afectiune cronica, clasificata in 4 clase NYHA, in functie de gradul de efort la care apare dispneea (lipsa de aer). De exemplu la clasa II NYHA dispneea apare la eforturi fizice relative mari (urcatul a 1-2 etaje). La clasa III NYHA dispneea apare la eforturi obisnuite (imbracat, toaleta personala, mers prin casa). La clasa IV NYHA dispneea este in repaus.

Formele de insuficienta cardiaca clasa III si IV NYHA traduc cel mai adesea stadii avansate ale bolii, in care evolutia pacientilor poate fi uneori mai severa decat in anumite forme de cancer.

Pentru a creste supravietuirea acestor pacienti si pentru a reduce numarul de spitalizari prin decompensarea insuficientei cardiace, trebuie sa recomandam tratament eficient din stadiul II NYHA, ceea ce presupune adresarea pacientilor catre serviciile de cardiologie cat mai repede.

Fii cât mai informat despre simptomele date de diferite boli. Citeşte mai multe aici!