Melanomul malign – expunerea la soare

Melanomul, cel mai grav tip de cancer de piele, se dezvoltă în celulele (melanocite) care produc melanină – pigmentul care conferă pielii culoarea sa.

Cauza exactă a tuturor melanoamelor nu este clară, dar expunerea la radiații ultraviolete din lumina soarelui sau lămpi de bronzare crește riscul de a dezvolta melanom.

Riscul de melanom pare să crească la persoanele sub 40 de ani, în special la femei. Cunoașterea semnelor de avertizare ale cancerului de piele poate ajuta la asigurarea faptului că modificările canceroase sunt detectate și tratate înainte ca, cancerul să se răspândească. Melanomul poate fi tratat cu succes dacă este detectat devreme.

Primele semne și simptome ale melanomului sunt schimbarea volumului, formei sau culoarii alunițelor sau dezvoltarea unei creșteri noi pigmentate cu aspect neobișnuit pe pielea.

Alunițele normale au o culoare uniformă (bronz, maro sau negru), cu margine distinctă care separă alunița de pielea din jur. Sunt ovale sau rotunde și de obicei mai mici de 6mm în diametru.

Alunițele canceroase (maligne) variază foarte mult ca aspect. Unele pot afișa toate modificările enumerate mai sus, în timp ce altele pot avea doar una sau două caracteristici neobișnuite.

Nu este clar ceea ce dăunează ADN-ului din celulele pielii și modul în care aceasta duce la melanom. Este probabil ca o combinație de factori, inclusiv factori de mediu și genetici, să provoace melanom.

Factori de risc:

-Mai puțin pigment (melanină) în piele înseamnă mai puțină protecție împotriva radiațiilor dăunătoare.
-Istoric al arsurilor solare. Una sau mai multe arsuri solare severe și veziculoase pot crește riscul de melanom.
-Expunere excesivă la lumină ultravioletă
-Prezența a peste 50 de alunițe obișnuite pe corp indică un risc crescut de melanom.
-Istoric familial de melanom. Dacă o rudă apropiată (părinte, copil, frate) a avut melanom, există o șansă mai mare de a dezvolta un melanom.
-Persoanele cu sistem imunitar slăbit prezintă un risc crescut de melanom și alte tipuri de cancer de piele.
Prevenirea
-Evită expunerea la razele soarelui când sunt cele mai puternice (10:00-16:00).
-Utilizează protecției solară pe tot parcursul anului.
-Evită bronzarea la solar
-Examinează pielea pentru a detecta noi creșteri ale pielii sau modificări ale alunițelor, pistruilor, umflăturilor și semnelor de naștere existente.

Fii cât mai informat despre simptomele date de diferite boli. Citeşte mai multe aici!